Brevkasse

Hjælp andre som dig med at finde denne artikel!

Min gamle hund spjættede meget inden bedøvelsen. Kunne hun mærke noget og hvorfor gav dyrlægen hende ikke bare aflivningsvæsken uden bedøvelse…

 

Jeg har lige fået aflivet min gamle hund, som blev 12 år og 8 måneder. Det foregik i hjemmet, som jeg har prøvet en gang tidligere. Sidste gang fik min den gang 10 år gamle hanhund en sprøjte, som aflivede ham straks. Det foregik stille og roligt uden form for uro eller angst.
Denne gang fik min hunhund en sprøjte, der først skulle få hende til at slappe af. Hun pev for det første, da hun fik sprøjten i låret. For det andet spjættede hun mere eller mindre konstant og der løb jag igennem kroppen på hende i de ca. 5-10 minutter, som det varede, inden hun fik den afsluttende sprøjte.
Mine spørgsmål er nu:
1. Hvorfor gav dyrlægen hende ikke blot den aflivende sprøjte straks?
2. Hvorfor alle spasmerne?
3. Har hun mærket noget mens hun spjættede?

Skrevet af: Ann Charlotte Thorsted

 

Ja, det lyder ikke som nogen behagelig oplevelse.

 

Nr 1: Aflivning uden bedøvelse

Det skal du næsten spørge den dyrlæge, der fortog aflivning om. Den mest almindelige procedure at give dyrene en eller anden form for afslappende eller bedøvende først.

Hvis man ikke ønsker at (eller kan) stikke aflivningsvæsken i leveren, skal man skal have direkte adgang til blodbanen - For eksempel i en vene i forbenet. På hjemmebesøg uden en sygeplejerske eller en anden øvet hjælper, kan det være næsten umuligt at ramme et blodkar sikkert. Flere forsøg på en hund, der flytter benet eller er urolig, er også forbundet med ubehag.

Hele situationen bliver (oftest) mere rolig for alle parter, ved at lade hunden sove først. I de tilfælde hvor vi f.eks. har dyrene indlagt og de har venekateter siddende, kan man godt give dem aflivningsvæske direkte.

 

Nr 2: Spasmer og spjæt under bedøvelse

Det kommer helt an på hvilken type afslappende, der blev brugt. Nogle typer bedøvelse virker rigtig godt som bedøvelse i hjernen og imod smerter, men er ikke særlig muskelafslappende.

Du kender måske fornemmelsen, lige før du falder i søvn. Der kan vi også få nogle små søvnspjæt. Hvis hunden er i det stadie, og ikke har fået muskel afslappende, kan musklerne godt spjætte. Også selvom hunden faktisk sover og ikke oplever noget af det.

 

Nr 3: Hun mærkede ikke noget

Det er ikke sandsynligt hun mærkede noget. De fleste typer afslappende medicin, der bliver brugt til aflivninger, er meget stærke. Faktisk ville man ofte kunne operere på hunden uden at den mærkede det. Så nej, jeg tror ikke at hun mærkede noget til det.

Add comment


Security code
Refresh

Skrevet af dyrlæge Søren Drimer Pejstrup

Skrevet af dyrlæge Søren Drimer Pejstrup

Jeg blev færdiguddannet som dyrlæge i 2008 og efter meget kort tid opdagede jeg at mange ejere havde de samme bekymringer og stillede de samme spørgsmål.

I 2009 startede jeg så Spørg Dyrlægen for at kunne svare på mange af de spørgsmål og på den måde være med til at give en større tryghed for bekymrede hundeejere.

Tanken er, at hvis jeg kan svare på de indlende spørgsmål her, kan du bruge tiden på mere avencerede spørgmål hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!

Du kan kontakte mig på siden her eller på facebook.com/spoergdyrlaegen

Kunne du lide denne artikel?

Andre læser også

Se de mest populære spørgmål og svar i dyrebrevkassen her...

Nyheder og gode råd

Vil du have nyheder, fifs og gode råd om hunde og katte?

Tilmeld dig og få besked, når der sker noget nyt på SpørgDyrlægen.dk og Dyrlægepriser.com


Hvilke dyr interesserer dig?
 

Støt projektet

Hjælp med at holde denne side gratis

Alle donationer
- store som små -
bliver modtaget med samme taknemlighed

Shop

Shop

Foredrag

Foredrag

Anmeldelser

Anmeldelser

Støt projektet

Hjælp med at holde denne side gratis

Alle donationer
- store som små -
bliver modtaget med samme taknemlighed