Tisseri under løbetid hos Pomeranian på 1 år

Min hund er begyndt at tisse indenfor. Hun kommer i løbetid nu, jeg tror ikke det er blærebetændelse. Kan det være dominans…

(Udgivet februar 2014, senest opdateret februar 2019)

Jeg har en tæve der snart kommer i hendes anden løbetid. Hun er begyndt at tisse indenfor – og helst i vores seng, hvilket hun ALDRIG har gjort før! Det skal lige siges at hun af og til også selv sover oppe hos os og derfor synes jeg det er ekstra mærkeligt da hunde jo som regel ikke tisser der, hvor de sover?

Sidste gang hun tissede i sengen havde jeg tilbudt hende at komme ud ca 1/2 time før, hvilket hun overhovedet ikke var interesseret i.

Hun tisser ikke mere end hun plejer, så tror ikke der er tale om blærebetændelse.

Jeg tænker at det måske er noget dominans? I så fald, hvad skal vi gøre?

Indsendt af: Camilla Månsson

Oplyst: Pomeranian, 1 år, hunhund

 

Hormonelle ændringer under løbetiden

De hormonelle ændringer i kroppen kan skabe en del ubalance i systemet hos nogle tævehunde. Noget kan give ændre tisse-adfærd i sig selv og andet gør bare kroppen mere modtagelig.

der findes selvfølgelig også sygdomme, der ikke har noget med løbetiden at gøre, men som bare tilfældigt starter samtidig.

Følgende er nogle af de muligheder, der kan hænge sammen med løbetiden:

  • Stressbetinget – Hvis hun ikke kan finde ro og har behov for at signalere sin tilstedeværelse overfor andre hunde, er urinen en oplagt måde.
  • Blærebetændelse – En hund behøver ikke tisse mere end den plejer, når den har blærebetændelse. Nogle gør, men ikke alle. Det kan afsløres ved at måle blod- og proteinindhold i urinen.
  • Forbigående sukkersyge – Nogle tæver kan få sukkersyge i kortere eller længe tid i forbindelse med løbetiden. Det kan gå over af sig selv, men nogle gange kræver det behandling.
  • Inkontinens – Hormonerne er med til at styre lukkefunktionen i urinrørets ringmuskel. Problemet ses af og til i forbindelse med sterilisation, men løbetiden kan også skabe problemer.

Der findes også andre ikke så almindelige årsager, så det kunne være en god ide af få hende undersøgt. Eller i hvert fald få analyseret en urinprøve.

 

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

Hundens adfærd og mental balance, Urinveje og kønorganer (urogenital/reproduktion)


You may also like

Leave a Reply
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld