Brevkasse

Hjælp andre som dig med at finde denne artikel!

Min Dansk-Svenske Gårdhund har længere haft en knude på maven, men den er nu blevet større. Det føles somom der er flere knuder i én …


{slimbox images/brevkasse/knuder-maven-mamma-tumor.jpg,images/brevkasse/knuder-maven-mamma-tumor-tn.jpg,Knuder på maven kan være brystkræft – mammatumor. Knuden ses lige bagved den sorte pat nederst til venstre.}

Vores kære hund, har her de sidste par dage opført sig underligt. Den plejer altid at springe op når vi kommer hjem og være meget glad. Det har den ikke været de sidste par dage.

Den har længe haft en knude omkring maven. Den har ikke været særlig stor, men nu er den blevet større. Og det er som om, der er flere knuder i en knude.

Dens næse er lidt varm, men den spiser og drikker. Dog virker den meget træt, og udmattet. Hvad kan dette være?

Mvh. Nadia

Skrevet af: Nadia Hansen

Oplyst: 10-11 år gammel, Dansk-Svensk GårdhundMulig brystkræft (mammatumor)

På billedet ser man de 4 sorte patter. Det hårløse område ca. midt i er navlen. Knuden ligger bag ved (til højre for) den nederste patte-vorte.

Når knuden ligger så tæt på en mælkekirtel, er der en mulighed for at den kan være brystkræft. Det er bekymrende at den vokser og at den ikke virker ensartet.

Det er ikke ualmindeligt at den slags knuder starter fredeligt, men senere udvikler sig til kræftknuder. Og det er almindeligt for hunde i din hunds alder.

Anden mulighed er at knuderne kan være arvæv. Det forekommer af og til i forbindelse med løbetid hos tæver. Det virker dog ikke umiddelbart sandsynligt, når knuden vokser. Det vil under alle omstændigheder være en god ide at få det undersøgt.


Knuder undersøges med vævsprøver

Hvis man vil vide mere om hvad en sådan knude indeholder, tager dyrlægen en finnåls-biopsi. Det gør man ved at stikke en tynd nål i knuden og syge nogle celler ud. De celler kan man vurdere under mikroskop. I tilfælde af knuder i mælkekirtlerne er det dog ikke altid påkrævet.

De tegn, du beskriver, er bekymrende. Den slags knuder fjerner man ofte kirurgisk – ondartede eller ej. De godartede fjerner man ofte også, da de har potentiale til at udvikle sig.


Hvorfor hunden er træt

En hund kan være træt og udmattet af mange årsager: Feber, kvalme, smerte, lavt sukker-niveau og meget mere. Den kan sagtens fejle noget, der slet ikke har med knuden at gøre. Der behøver ikke være en sammenhæng.

Knuderne behøver ikke at have spredt sig, men ondartede kræft-knuder potentiale til at gøre det. Har knuden spredt til andre organer eller blodet, kan det gøre hunden dårlig. Den slags undersøger man oftest med blodprøve, røntgenbilleder og/eller ultralydsskanning.


Mvh Søren Pejstrup


{module Del denne artikel|xhtml}
{module Relaterede spørgsmål|xhtml}

{module Ads by Google - Brevkasse-bund|none}


Add comment


Security code
Refresh

Skrevet af dyrlæge Søren Drimer Pejstrup

Skrevet af dyrlæge Søren Drimer Pejstrup

Jeg blev færdiguddannet som dyrlæge i 2008 og efter meget kort tid opdagede jeg at mange ejere havde de samme bekymringer og stillede de samme spørgsmål.

I 2009 startede jeg så Spørg Dyrlægen for at kunne svare på mange af de spørgsmål og på den måde være med til at give en større tryghed for bekymrede hundeejere.

Tanken er, at hvis jeg kan svare på de indlende spørgsmål her, kan du bruge tiden på mere avencerede spørgmål hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!

Du kan kontakte mig på siden her eller på facebook.com/spoergdyrlaegen

Kunne du lide denne artikel?

Andre læser også

Se de mest populære spørgmål og svar i dyrebrevkassen her...

Nyheder og gode råd

Vil du have nyheder, fifs og gode råd om hunde og katte?

Tilmeld dig og få besked, når der sker noget nyt på SpørgDyrlægen.dk og Dyrlægepriser.com


Hvilke dyr interesserer dig?
 

Støt projektet

Hjælp med at holde denne side gratis

Alle donationer
- store som små -
bliver modtaget med samme taknemlighed

Shop

Shop

Foredrag

Foredrag

Anmeldelser

Anmeldelser

Støt projektet

Hjælp med at holde denne side gratis

Alle donationer
- store som små -
bliver modtaget med samme taknemlighed