Har min hund fået en hjerneblødning?

Min hund holder hovedet skævt og piver en del. Har min hund hjerneblødning…


⚡ Lyn-version

Artiklen diskuterer en dansk svensk gårdhund på 10 år med symptomer som skævt hoved, flakkende øjne og balanceproblemer, hvilket antyder en mulig hjerneblødning eller virus på balancenerven. For at hjælpe hunden anbefales medicinsk undersøgelse og behandling, herunder kvalmestillende og støtte. Disse symptomer er ikke nødvendigvis en dødsdom for hunden, men kræver tålmodighed og omsorg fra ejerens side for at sikre hundens velbefindende og bedring.


Jeg har en dansk svensk gårdhund på 10 år, som måske har fået en hjerneblødning. Han begyndte i går at gå skævt med hovedet pive en del.

Det blev værre og nu “ruller” hans øjne også. De ligesom flakker fra side til side, når han kigger på os.

Han har svært ved at holde balancen og knækker sådan ned på især forbenene.

Han har kastet lidt op, men vil gerne spise lidt, hvis han får lidt lækkert fra hånden.

Vi skal selvfølgelig have en tid hos dyrlægen, når de åbner, men gerne høre din mening først. Kan han have fået en hjerneblødning og tror du at han har smerter. Vi er meget bekymret for om han skal aflives, men hvis han rent faktisk har en hjerneblødning skal han så aflives.

Er det synd at lade ham leve?

Skrevet af: Anonym

Oplyst: Dansk/svensk-gårdhund, 10 år, kastrat.

1
00:00:00,410 –> 00:00:03,910
Hej Jeg har fået en mail fra en der gerne vil være anonym.

2
00:00:04,700 –> 00:00:32,840
Spørgeren skriver Jeg har en dansk svensk gårdhund på 10 år, som måske har fået en hjerneblødning. Han begyndte at gå skævt med hovedet og pive en del, og det blev værre og nu ruller hans øjne også de flakker, ligesom fra side til side når han kigger på os og han. Han har svært ved at holde balancen og knækker hele tiden Sådan ned på forbenene kan det være han har fået en hjerneblødning tror du han har smerter og de er meget bekymret for om han skal aflives eller om Det er synd for ham at lade ham leve.

3
00:00:33,770 –> 00:00:38,360
Og så står der her som sagt, Det er en dansk svensk gårdhund på 10 år og kastreret have en hund.

4
00:00:40,900 –> 00:01:10,830
Og da hjerneblødning er faktisk ikke det mest sandsynlige for Sådan noget der hunde de får nogle gange Sådan en. Det vi også som mennesker kalder os en virus på balancenerven, og det kalder vi det lidt, fordi vi ikke rigtig ved, hvad vi ellers skal kalde det. Det vi Vi har ikke Sådan det store bevis for at sige, at der rent faktisk er en virus på balancenerven, men balancesystemet kan godt være påvirket på en eller anden måde, og på et lægesprog så kalder vi det jo så i det europæisk.

5
00:01:11,700 –> 00:01:45,160
Påvirkning af balancesystemet og Der er ligesom 3 vigtige ting, der spiller ind i forhold til, når en hund opfører sig på den måde, der ligger noget balancesystem lige under øret lige bagved trommehinden, så ligger der noget så den lige ind imod hjernen. Og så er der et lille hjernen omme i nakken, som også hjælper med at holde balancen, og det samler informationer både fra synet og fra nogle organer, som ligger inde bagved trommehinden og selvfølgelig også fra tæerne og fra kroppen for at finde ud af, hvordan kroppen vender, og hvordan den skal rette op. Hvis den er ved at vælte.

6
00:01:46,720 –> 00:02:16,890
Og hvis det her det bliver påvirket uanset om Det er en virus, eller om Det er idiopatisk, eller om Det er en anden type af betændelsestilstand, så giver det nogle gange fejl i signalerne ind til hjernen. Og det gør altså, at selvom hunden egentlig står stille, så kommer der besked ind til hjernen om, at det hele det kører rundt og på den måde så prøver øjnene ligesom at følge med for at kompensere for at rulle rundt, hvis du drejer hurtigt rundt eller triller rundt på gulvet, så ville dine øjne også Sådan hakke.

7
00:02:17,140 –> 00:02:37,390
For at finde et fokus, og Det er måske nemmest at se, hvis man sidder og kigger ud af sidevinduet, når man kører bil for eksempel, så vil øjnene også flakke på den måde der. Og det sker altså når selvom at hunden står stille, fordi at hjernen får besked om, at kroppen bevæger sig uden at den gør det.

8
00:02:40,470 –> 00:03:08,190
Det kan det mest almindelige er, at Sådan noget udvikler sig indenfor et døgn eller 2. Så bliver det stille og roligt værre og værre og derfra så klinger det af 14 dage 3 uger og tager dem og Det kan være ret plagsomt at være i og Jeg har selv haft noget tilsvarende, så jeg ved hvor ubehageligt Det er at gå og være køresyg på den måde, og Det kan godt forklare hvorfor at hunden piber og virker til at have det skidt tit, så er det ikke noget der gør ondt, men Det er noget som er ganske ubehageligt.

9
00:03:08,550 –> 00:03:38,720
Og det giver også en del kvalme, og det giver også, når man ikke ved, hvad der foregår. Måske også noget bekymring eller noget uro og en stor del af behandlingen for det her er jo udover, at vi af og til bruger noget medicin til det. Det er også at sørge for at give dem noget kvalmestillende og sørge for, at de får noget at spise, og de får noget at drikke. Men rigtig mange hunde. De klarer sig altså ganske udmærket efter en periode. Det kræver noget tålmodighed, og det kræver, at man har tid til at hjælpe hunden igennem det, men på den anden side, så har de det ofte rigtig godt igen.

10
00:03:39,860 –> 00:04:11,220
Og Det er altså ikke nødvendigvis en hjerneblødning i oppe imod her, men Det er noget, som i har brug for en dyrlægehjælp til, og der skal noget medicin til. Og han skal også undersøges rigtig grundigt, hvis i spørger mig. I hvert fald fordi hjerneblødningen er bestemt også en mulighed. Men det der med at hælde med hovedet og flakke med øjnene er faktisk ikke det mest almindelige symptom på den del. Men selv hjerneblødninger, som jo så også et godt kan påvirke balancesystemet derinde, kan faktisk behøver ikke nødvendigvis at være en dødsdom.

11
00:04:11,290 –> 00:04:36,650
For hunden, og det behøver heller ikke nødvendigvis være smertefuldt for hunden. Det er typisk noget, der kommer meget pludseligt, altså hurtigere end et døgn og typisk indenfor måske højst en time eller 2. Og så derfra, så stopper det, og så bliver det stille og roligt bedre. Nogle gange tager det meget lang tid og nogle gange så går det lidt hurtigere. De fleste kommer ikke Sådan fuldstændig 100% ovenpå igen, men de kan sagtens have det rigtig godt.

12
00:04:37,790 –> 00:04:53,490
Symptomer som kommer og forsvinder, og som kommer igen. Der er typisk. Der snakker vi ikke om de her 2 typer af sygdomme, fordi Det er nogen der kommer som sagt enten pludseligt eller Sådan over et døgn eller 2. Og så er de der og klinger af langsomt.

13
00:04:54,570 –> 00:05:26,500
Vi kan hjælpe dem. Vi kan ikke gøre så meget ved de 2 sygdomme, men Der er forskellige måder at give de her hunde en god livskvalitet på, så Jeg vil helt klart anbefale dig at få hjælp hos en dyrlæge, der ved hvad hun snakker om, og som også kan se forskel på de her 2 sygdomme. Og Det er desværre ikke alle dyrlæger der kan, så det skal være selvfølgelig en du har tillid til og som du mener er grundig, men har du har du til kontakt til Sådan en dyrlæge, så kan der altså gøres en del for de her hunde, uden at vi behøver at aflive dem, hvis de ellers har det godt.

14
00:05:26,510 –> 00:05:48,280
Jeg håber det svarede på din bekymring, og jeg håber det svarede også på dine spørgsmål. Hvis ikke så er du velkommen til selvfølgelig at skrive supplerende spørgsmål herunder videoen og jeg andre der kigger med er selvfølgelig også mere end velkommen. Hvis i har nogle spørgsmål af den omkring det her, som jeg skal svare på og hvis du vil have flere videoer serveret ligesom den her via youtube, så husk også at trykke subscribe.

Når hunden holder hovedet skævt

Selvom hjerneblødning bestemt er en mulighed, mener jeg ikke, at det er sandsynligt for din hund.

De symptomer, du beskriver, lyder mest som en påvirkning af balancesystemet i øret. Den påvirkning kan i princippet godt skyldes en hjerneblødning, men det er ikke så almindelige.

Hunde har flere sygdomme, der kan give symptomer med skævhovedholdning hvoraf to er mere almindelige: Virus-infektion (som fx. virus på balancenerven) og idiopatisk (uden kendt årsag).

En påvirkning af balancesystemet vil tage ca. 3 uger og hunden vil få det godt igen bagefter.

Tegn på hjerneblødning hos hund

Symptomerne på en hjerneblødning kommer meget pludseligt for så at stoppe uden at blive værre. Når symptomerne udvikler sig over en dags tid eller længere, er andre sygdomme mere sandsynlige.

Symptomerne vil heller ikke kunne komme og gå, så hunden er glad et øjeblik og slem igen i morgen. Tegn på hjerneblødning vil være fast fremadskriden og blive værre inden for 1-2 døgn, hvorefter det er i ro og holder ved i uger eller længere.

For at disse symptomer er tegn på hjerneblødning hos hund skal man se flere (men ikke nødvendigvis alle) på samme tid:

  • Halser / puster meget
  • Slinger gang
  • Svært ved at styre for- ELLER bagben eller for- OG bagben i samme side
  • Holder hovedet skævt
  • Øjenlåg, ører eller læber begynder at hænge
  • Øjnene flakker (nystagmus)
  • Krampe
  • Kan kun finde ud af at gå i store cirkler

Flakkende øjne

Flakkende øje hedder “nystagmus”, og kan skyldes en lang række sygdomme. Hjerneblødning er blot én af dem. Virus på balancenerven eller andre sygdomme i balancesystemet er en meget oplagt forklaring.

Hvis flakkende øjne ses sammen med andre symptomer som forskellig pupilstørrelse, opkast, halsen og pusten eller kramper, kan det være alvorligt.

Skæv hovedholdning og flakkende øjne som eneste symptom er i sig selv ikke nødvendigt helt lige så alvorligt som en hjerneblødning.

Placeringen af hjerneblødning

Lokalisationen af en hjerneblødning inde i hjernen vil bestemme hvilke symptomer den giver. Der kan godt opstå en blødning et sted, hvor det giver flakkende øjne (nystagmus), men typisk vil andre dele af hjernen også være påvirket.

Det betyder at andre nerver også er påvirket så hunden samtidig har andre symptomer: Kramper, ændret mentalt niveau og ændrede pupiller.

Akut besøg hos dyrlægevagten

Selvom de symptomer, du fortæller om her faktisk ikke umiddelbart er tegn på hjerneblødning og måske endda ikke er så farlige, bør du alligevel få hunden undersøgt hos en grundig dyrlæge.

Hvis det skulle ske i weekenden eller om aftenen, kan du finde den nærmeste dyrlæge med akutvagt på dyrlægevagt.com

Her vil dyrlægen undersøge hunden med fokus på om nerverne fungerer korrekt og om puls og blodtryk er normalt.

Sådan stiller man diagnosen

En hjerneblødning hos hunde vil altid påvirke mere end bare én nerve. Her lyder det som om din hund at en betydelig påvirkning af balancenerven, men er det den eneste påvirkede nerve, er en hjerneblødning ikke sandsynlig.

Er din dyrlæge grundig vil hunde lave en såkaldt neurologisk undersøgelse, hvor hund kigger efter påvirkning af andre nerve. Det er kun hvis hun kan finde andre nerveskeder, at man bør mistænke en hjerneblødning hos din hund.

Kommentare

Hej.
Jeg har et spørgsmål, vi har en rottweiler hvalp på 12 uger, siden vi har fået den, da den var 8 uger har den flakket med øjnene og når han går kan han ikke rigtig styre balancen.
Og vi har Været til dyrlæge med ham idag men han kunne ikke rigtig give os svar på hvad det kunne Være, vi er meget bekymret og kunne rigtig godt tænke os og vide hvad vi kan Gøre for ham.

Mvh jakob

Jakob Andersen

Hej Jakob
Det er usædvanligt at hundehvalpe i den alder får hjerneblødning, men det er da en mulighed. Det er mest sandsynligt at der er noget andet på spil.
Det er mest sandsynligt at det er en påvirkning af balancesystemet. I den alder kan det være medfødt og måske rette sig som hunden vokser. Det er ikke så almindeligt for hundehvalpe i Danmark, men infektion med hundesyge, blyforgiftning og Thiamin-mangel er også mulige forklaringer.
Er din dyrlæge usikker på undersøgelsen, kan du evt. bede om en hanvisning til en nervespecialist.

Dyrlæge Søren Drimer Pejstrup

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

Hjerte- og karsygdomme, Infektion, Nervesygdomme (neurologi)


You may also like

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld