Forgiftninger

Hjælp andre som dig med at finde denne artikel!

Her har du en oversigt over de mest almindelige forgiftninger hos hund og katte

Ring til din dyrlæge

Ring og snak med din egen dyrlæge, hvis din hund eller kat er blevet forgiftet lige nu og her. Flere forgiftninger er så alvorlige, at du ikke kan vente med behandling. Er du i tvivl og har brug for omgående svar, så ring til den nærmeste dyrlæge med det samme. Det koster sjældent noget at spørge.

 

Brug for en vagtdyrlæge?

Er du i tvivl, er det bedre at du ringer og snakker med en dyrlæge. Også selvom din egen har lukket.

Du kan finde den nærmeste dyrlæge med akutvægt på kortet på dyrlægevagt.com

 

Alkoholforgiftning (Ethanol)

 

Hunde og katte kan ved et uheld få fat i alkohol. De kan desuden finde på at spise gæret dej, frugt eller bær.

Alkohol bliver optaget hurtigt og giver hurtig sin effekt på hjernecellerne.

Ethanol bliver nedbrudt i leveren og affaldsstofferne bliver udskilt af nyrerne.

Antidepressiv medicin-forgiftning (SSRI, Selektiv Serotonin Re-uptake Inhibitor)

 

SSRI står for Selektiv Serotonin Re-uptake Inhibitor og er en gruppe af antidepressiv medicin.
Navne

Avocadoforgiftning (Latinsk Lauraceae) (Persin)

Avocado er stærk giftigt for fugle og man antager at det samme gælder for hunde og katte. Avocado giver akut celledød i hjertemuskulaturen og dermed hjertesvigt

Både avocadoplantens blade og frugt er ekstremt giftig for fugle. Man antager at det samme gælder for hunde og katte, men det er ikke undersøgt til bunds.

Katten kan ikke tåle Kalanchoe (brændende kærlighed). Planten vokser både vildt i naturen og er populær at tage indenfor.

Den er hårdfør og samtidig meget smuk og derfor en populær stueplante.

Chokolade og kakao (theobromin)

Chokolade er giftigt for hund og katte uanset hvor meget de får. Symptomerne afhænger dog af mængden

Chokolade og kakao indeholder theobromin, der er giftigt for hunde og katte. Nogle ejere bruger chokolade som godbidder, og nogle hunde kan selv finde chokoladen og spise den, hvis den ligger fremme.

Hash, Marijuana (Cannabis sativ)

Der er hvert år en håndfuld tilfælde, hvor hunde på den ene eller anden måde for samlet hash op, der ligger og flyder. Hunde kan åbenbart godt lide den søde lugt og smag, så det er oplagt for dem at spise.

Hash er i princippet lige så giftigt for katte, men forgiftningen forekommer noget sjældnere.

Ipren, Ibumetin, Ibutop, Brufen og Ibumax (Ibuprofen)

ipren (Ibuprofen) er giftig for hunde og katte og kan give mavesår og evt. nyresvigt. Her ses 100 stk i glasIbuprofen findes i hovedpinepiller / smertestillende som Ipren, Ibutop, Brufen og Ibumax. Medicinen bliver af og til brugt i god tro for lindre smerter. Det kan dog have alvorlige følge for både hunde og katte.

Julestjerneforgiftning (Poinsettia) (Latinsk Euphorbia pulcherrima)

Blomsten Julestjerne (Euphorbia pulcherrima) er giftig for katte og hund, men ikke så giftig som den har ry for. Symptomerne på julestjerneforgiftning er savlen og opkast.Julestjerne er giftig for katte og hunde, men ikke nær så giftig som dens rygte antyder. Planten indeholder stoffer, der kan give nogle ganske ubehagelig symptomer, men ofte er de begrænsede og går over af sig selv.

Læs om symptomer og behandling her.

Forgiftning med rå kartofler

Alle kartofler indeholder et stof, der hedder Solanin. Hunde er meget forskellige og nogle har sværere ved at nedbryde og udskilde stoffet end andre. Får de for meget, kan hunde få nogle ret kedelige symptomer.

Kølervæske / frostvæske (Ethylenglycol)

Ethylen-gycol bliver brugt som kølervæske, anti-frostvæske eller af-iser. Det smager sødt og hvis hunde eller katte får adgang til det, kan de typisk lide smagen af det.

Løg og hvidløg (Latinsk Allium)

Alle typer af løg og løgplanter er giftige for hunde og katte. Det indeholder stoffer der ødelægger blodet evne til at transportere ilten.Løg findes som tilsætning i mange forskellige fødevarer og i hjemmelavet mad. Nogen bruger endda løg og hvidløg som kosttilskud til at holde lopper og flåter væk.

Løg har en giftig effekt uanset mængen, men der er forskel på hvor tydelige symptomerne er.

Læs mere om det her.

Modellervoks (parafinolie, glycerin og syntetisk voks)

Modellervoks er lavet af parafinolie kunstig voks og glycerin. Det kan give tynd mave, men er i sig selv ikke giftigt.Modellervoks er farverigt, lugter spændende og kan måske minde om mad. Modellervoks lavet af parafinolie, glycerin, syntetisk voks, kalk og farver.

Nikotinforgiftning

Især hvalpe kan finde på at spise hvad som helst og det gælder også en pakke cigarette, hvis den ligger fremme, eller cigaretskoder i naturen.

Med e-cigaretterne er der også komme refills med nikotin i. Får en hund eller kat fat i sådan én, kan de får en meget høj og potentielt livsfarlig dosis nikotin.

Panodil, Pamol, Pinex oa. (Paracetamol)

Pamol og andre hovedpinepiller, der indeholder paracetamol er giftige for katte og hunde

Paracetamol findes i hovedpinepiller som Panodil, Pamol og Pinex og receptpligtig medicin som Arax, Fortamol og Kodipar. Medicinen bliver af og til brugt i en god mening for lindre smerter. Det kan dog have fatale følge for både hunde og katte.

Påskeliljer (Latinsk Narcissus)

Påskeliljer er giftige for kat og hund. Især hvis de får interesse for planteløgeneDer findes giftstoffer i hele planten, men der er højest koncentration i løget. Der er flere forskellige giftige stoffer i påskeliljer og de giver forskellige symptomer.

Permethrinforgiftning hos katte (Baytril, Activyl Tick Plus)

De to loppekure Baytril og Activyl Tick Plus inderholder stoffet Permethrin. Selvom det virker godt hos hunde, er det meget giftigt for katte.

Rosiner og vindruer

Rosiner og vindruer kan være livsfarlige. Selv i meget små mængder.

Hunde og katte kan blive forgiftet med rosiner og vindruer hvis de f.eks. får dem som godbider. Nogle dyr kan finde på at spise dem, når de går på rov i køkkenskabene.

Rottegift (warfarin / coumarin)

Rottegift ødelægger blodets evne til at størkne (koagulere)

Rottegift er designet til at slå ihjel og derfor naturligt nok meget giftigt. Heldigvis er hunde og katte så store, at de skal spise temmelig store doser før det bliver rigtig farligt.

Røgforgiftning (kulilte)

 

Der dannes et væld af giftige stoffer ved en ildebrand: Kulilte, cyanid, formaldehyd, en række syreforbindelser og meget andet. Dertil kommer en mikropartikler af sod og så selvfølgelig varmen.

Det umiddelbart akutte og farlige ved at indånde røg fra en ildebrand er kulilte og cyanid.

Sneglegiften Metaldehyd, der bla. kan købes i Tyskland, hunde og katte til pludselig at savle, ryste og sitre, få ukontrolleret gang og evt. kramper. Katte og hunde der har spist seglegiften, skal til dyrlægen inden for 3 timer.

Skrevet af dyrlæge Søren Drimer Pejstrup

Skrevet af dyrlæge Søren Drimer Pejstrup

Jeg blev færdiguddannet som dyrlæge i 2008 og efter meget kort tid opdagede jeg at mange ejere havde de samme bekymringer og stillede de samme spørgsmål.

I 2009 startede jeg så Spørg Dyrlægen for at kunne svare på mange af de spørgsmål og på den måde være med til at give en større tryghed for bekymrede hundeejere.

Tanken er, at hvis jeg kan svare på de indlende spørgsmål her, kan du bruge tiden på mere avencerede spørgmål hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!

Du kan kontakte mig på siden her eller på facebook.com/spoergdyrlaegen

Kunne du lide denne artikel?

Nyheder og gode råd

Vil du have nyheder, fifs og gode råd om hunde og katte?

Tilmeld dig og få besked, når der sker noget nyt på SpørgDyrlægen.dk og Dyrlægepriser.com


Hvilke dyr interesserer dig?
 

Støt projektet

Hjælp med at holde denne side gratis

Alle donationer
- store som små -
bliver modtaget med samme taknemlighed

Shop

Shop

Foredrag

Foredrag

Anmeldelser

Anmeldelser

Støt projektet

Hjælp med at holde denne side gratis

Alle donationer
- store som små -
bliver modtaget med samme taknemlighed