Forgiftninger

Hjælp andre som dig med at finde denne artikel!

Modellervoks (parafinolie, glycerin og syntetisk voks)

Modellervoks er lavet af parafinolie kunstig voks og glycerin. Det kan give tynd mave, men er i sig selv ikke giftigt.Modellervoks er farverigt, lugter spændende og kan måske minde om mad. Modellervoks lavet af parafinolie, glycerin, syntetisk voks, kalk og farver.

Det er lavet til børn og derfor i sig selv forholdsvis ugiftigt. Dog kan det godt give noget ubehag for dyret, hvis det spiser en stor mængde på én gang.

 

Giftmekanisme

Både parafinolie og glycerin bruges normalt til at løse hård mave og hjælpe afføringen. I høje doser, kan det give diarre. Det er i sig selv ikke giftigt, men virker smørende. Voks passerer ufordøjet igennem tarmsystemet. Den største bekymring for vokset vil være, om det klumper sammen og giver stop i passagen.

 

Symptomer på modellervoksforgiftning

Symptomerne er egentlig mere et udtryk for naturlig fysiologisk reaktion på stofferne frem for regulær forgiftning. Ved indtag i store mængder kan man se:

  • Kvalme
  • Opkast
  • Mavesmerter
  • Diarre.

 

Giftig dosis

Det er ikke undersøgt, om der findes nogen egentlig dosisgrænse for modellervoks. Dog er indeholdet af både parafinolie og glycerin så lavt, at selv mindre hunde formentlig ville kunne spise 100-200 g uden at få symptomer.

 

Behandling af modellervoksforgiftning

Ofte vil der ikke være behov for nogen. Normal passagetid for tarmen er 12-24 timer, og det vil være fornuftigt at holde øje med om modellervoksen kommer ud igen.

Hvis hunden får tynd mave eller kaster op, kan det være fornuftigt at faste hunden en halv til hel dag. Hvis hunden får feber, virker trist eller har ondt, er der behov for medicinsk behandling.

Add comment


Security code
Refresh

Skrevet af dyrlæge Søren Drimer Pejstrup

Skrevet af dyrlæge Søren Drimer Pejstrup

Jeg blev færdiguddannet som dyrlæge i 2008 og efter meget kort tid opdagede jeg at mange ejere havde de samme bekymringer og stillede de samme spørgsmål.

I 2009 startede jeg så Spørg Dyrlægen for at kunne svare på mange af de spørgsmål og på den måde være med til at give en større tryghed for bekymrede hundeejere.

Tanken er, at hvis jeg kan svare på de indlende spørgsmål her, kan du bruge tiden på mere avencerede spørgmål hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!

Du kan kontakte mig på siden her eller på facebook.com/spoergdyrlaegen

Kunne du lide denne artikel?

Nyheder og gode råd

Vil du have nyheder, fifs og gode råd om hunde og katte?

Tilmeld dig og få besked, når der sker noget nyt på SpørgDyrlægen.dk og Dyrlægepriser.com


Hvilke dyr interesserer dig?
 

Støt projektet

Hjælp med at holde denne side gratis

Alle donationer
- store som små -
bliver modtaget med samme taknemlighed

Shop

Shop

Foredrag

Foredrag

Anmeldelser

Anmeldelser

Støt projektet

Hjælp med at holde denne side gratis

Alle donationer
- store som små -
bliver modtaget med samme taknemlighed