Forgiftninger

Hjælp andre som dig med at finde denne artikel!

Sneglegiften Metaldehyd, der bla. kan købes i Tyskland, hunde og katte til pludselig at savle, ryste og sitre, få ukontrolleret gang og evt. kramper. Katte og hunde der har spist seglegiften, skal til dyrlægen inden for 3 timer.

 

Sneglegift med metaldehyd kan ikke købes lovlig i Danmark, men kan købes på nettet og i Tyskland. Det solgt under navne som:

 • Compo Schneckenkorn
 • Bayer Schneckenkorn Protect 30g/kg
 • Schneckenkorn Speiss Urania
 • Celaflor Schneckenkorn Limex - 39,2 g/kg Metaldehyd
 • Florissa Schneckenkorn 60 g/kg

 

Giftmekanisme

Seglegiften metaldehyd påvirker hjernenerverne ved at påvirke det såkaldte GABA-system. GABA er et signalstof som nervecellerne bruger til at styre forskellige mekanismer med.

GABA begrænser blanet andet hvor ofte en hjernenerve kan sende impulser. Methaldehyd-giften begrænser GABA-stystemet og giver dermed hjernecellerne frit spil til at sende unaturligt mange impulser.

De mange impulser fra hjernenerverne ses som rysten, sitren og kramper.

Udover GABA-sytemet bliver en lange række andre nerve-mekanismer også påvirket. Blandet andet bliver adrenalin-stoffer og kropstemperatuen påvirket og leveren kan tage skade (dog tilsynelande ikke hos katte).

Selvom denne type sneglegift har været kendt og brugt i mange år, har vi faktisk ret begrænset styr på hvordan det forgifter vore kæledyr og andre pattedyr.

 

Symptomer og forgiftning med methaldehyd-sneglegift

Som rigtig mange andre forgiftninger giver metaldehyd-forgiftning også tegn på en kvalme og urolig mave: Savler pludselig meget, opkast og diarre.

De første symptomer viser sig inden for 3 timer.

De andre symptomer skyldes primært stoffets påvirkningen i hjernen:

 • Overfølsom hud ved berøring
 • Flakkende øjne (kun katte)
 • Øget temperatur og feber
 • Hurtig vejrtrækning
 • Hurtig puls
 • Ukoordineret gang og bevægelser
 • Muskelsvaghed / afkræftelse
 • Sitren og rysten
 • Ved kraftige forgiftninger kan an også se
 • Stiv krampe af rygmusklerne (opistotonus)
 • Krampeanfald
 • Koma
 • Død

 

Video af en hund forgiftet med sneglegift

Advarsel ved brug af sneglegift indeholdende metaldehydVi har hos Helle Dyrlægerne tidligere haft tilfælde hvor hunde har spist sneglegift og efterfølgende blevet syge heraf. I sidste uge havde vi et trist tilfælde hvor en hvalp døde efter at have indtaget sneglegiften, Schneckenkorn Spiess-Urania. Sneglemidlet indeholder aktivstoffet metaldehyd, som er yderst giftigt for pattedyr. Sneglegiften er et blåt granulat som drysses ud mod dræbersnegle. Da det smager sødt vil en del hunde gerne spise det. Den mængde af midlet som en hund skal optage for at være dødelig er kun 5-10 g pr. kg. Endvidere fremgår det af pakken at stoffet er uskadeligt for pindsvin, fugle og andre nyttedyr.Midlet kan ikke købes i Danmark, men købes i Tyskland og importeres ulovligt af haveejere. Sneglegiften som denne hvalp døde af ses på billedet. På de 2 videoklip ses symptomerne som indledningsvis er rysteture og slingerhed. Herefter kramper og fråde om munden, og i værste fald død. Hvis man opdager at ens kæledyr får disse symptomer, skal man omgående søge dyrlæge. Der findes ingen egentlig modgift, men kun støttende behandling. Denne hvalp døde af at have indtaget det ”ufarlige” sneglegift.Hos Helle Dyrlægerne anbefaler vi ALTID at kæledyr ikke har kontakt til diverse giftige stoffer, uanset om det er deklareret ufarligt eller ej.

Posted by Helle Dyrlægerne on 18. september 2014

 

Til trods for hvad mange tror slår sneglemidlet slår også pindsvin ihjel. De er ellers en af sneglenes naturlige fjerner.

Pindsvin, som spiser dræbersnegle, der er dræbt med metaldehyd, dør også af det, så metaldehyd kan på ingen måde anbefales.

 

Giftig dosis

Den potentielt dødelige dosis (såkaldt LD50) for hunde og katte ligger mellem 210 og 600 mg metaldehyd pr. kg legemsvægt. Katte er mere følsomme end hunde og kan dø af en lavere dosis.

Det betyder også at de kan få symptomer og skal i behandling ved at så en dosis på 20-60 mg. pr. kg.

Sneglegiftene indholder dog ikke 100 % metaldehyd. Der er også en del smagsstoffer, lokkemiddel og farve i. For eksempel er der ca. 40 mg gift i ét gram Celaflor Schneckenkorn Limex


Behandling

Det gælder selvfølgelig om at få så meget af giften op eller ud igen. Hvis dyret ikke har fået symptomer endnu giver man brækmiddel og evt. noget afførende.

Man kan også blive nød til at lave en maveskyldning. At få giften ud igen inden den giver en effekt er afgørende for at få succes ed behandlingen.

Aktivt kul kan være med til at uskilde giftstoffet hurtigt.

Har hunden eller katten fået symptomer retter man behandlingen imod tre vigtige områder: Stabilisering af kredsløb og blodtryk, begrænsning af kramper og stabilisering af kropstemperaturen.

Prognosen er god hvis dyret overlever de første 24 timer og hvis der ikke opstår leverproblemer på dag 2-3, kommer der sædvanligvis heller ikke varige mén.

Add comment


Security code
Refresh

Skrevet af dyrlæge Søren Drimer Pejstrup

Skrevet af dyrlæge Søren Drimer Pejstrup

Jeg blev færdiguddannet som dyrlæge i 2008 og efter meget kort tid opdagede jeg at mange ejere havde de samme bekymringer og stillede de samme spørgsmål.

I 2009 startede jeg så Spørg Dyrlægen for at kunne svare på mange af de spørgsmål og på den måde være med til at give en større tryghed for bekymrede hundeejere.

Tanken er, at hvis jeg kan svare på de indlende spørgsmål her, kan du bruge tiden på mere avencerede spørgmål hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!

Du kan kontakte mig på siden her eller på facebook.com/spoergdyrlaegen

Kunne du lide denne artikel?

Nyheder og gode råd

Vil du have nyheder, fifs og gode råd om hunde og katte?

Tilmeld dig og få besked, når der sker noget nyt på SpørgDyrlægen.dk og Dyrlægepriser.com


Hvilke dyr interesserer dig?
 

Støt projektet

Hjælp med at holde denne side gratis

Alle donationer
- store som små -
bliver modtaget med samme taknemlighed

Shop

Shop

Foredrag

Foredrag

Anmeldelser

Anmeldelser

Støt projektet

Hjælp med at holde denne side gratis

Alle donationer
- store som små -
bliver modtaget med samme taknemlighed