Fremmedordbog

Hjælp andre som dig med at finde denne artikel!

Ordbog over hvad dyrlægen siger

- De fremmedord din dyrlæge bruger


Ordbog over hvad din dyrlæge siger Find det ord du søger ved at trykke [ctrl] + [F] på PC eller [cmd] + [F] på Mac.

Skriv i kommentarfeltet herunder hvis du mangler et ord eller har forslag til listen!


1-9 | A | B | C | D | E | F |
G | H | I | J | K | L | M | N |
O | P | Q | R | S | T | U | V |
W | X | Y | Z | Æ | Ø | Å |1-9

4-ugersattest
Se fireugersattest

A

Abdomen
Latinsk for bughulen.

ABR
Forkortelse for Auditory Brainstem Response. Kaldes også Brainstem Auditory Evoked Response (BAER).

Absces
Det latinske ord for byld.

Acidose
Fint ord for syreforgiftning. Det er en sygelig tilstand, hvor der er ophobet for meget syre i blodet eller andet væv i kroppen.

Acromegali
Kæmpevækst af tæer og poter, tunge, underkæben og næsen. Skyldes hormonel ubalance.

AD
Forkortelse for albueledsdysplasi.

Adipositas
Latinsk for fedme og overvægt. Se også obesitas.

Adjuvans
Hjælpemiddel eller bærestof. Bruges f.eks. i medicin og vacciner for at opløse det aktive stof og/eller forstærke dets virkning.

Agens
Mest direkte oversættelse er virksomt stof. F.eks. sygdomsfremkaldende agens.

Aktivt kul
Stof der bruges til at absorbere giftstoffer i tarmen. Restprodukt fra nedbrydelse og destillering af organiske materialer. Produktet er behandlet så det får bedre evne til at absorbere stoffer og er pakket i kapsler, så det lettere kan sluges.

Alat
Forkortelse for alaninaminotranferase. Dannes i leveren inde i levercellerne. Kan stoffet måles i blodet, skyldes det ofte at levercellerne er blever beskadiget. Der kan altså være for høje værdier i blodet ved leverproblemer og ved sygdomme i galdegangene. Stoffet kan desuden ses ifm. lidelser i stofskiftet og blodcirkulationen. Man kan også få forhøjede værdier ved nogle typer medicin. F.eks. binyrebarkhormon og krampestillende medicin til epilepsi (Fenemal).

Albueledsdysplasi
Samlende betegnelse for 3 forskellige lidelser i albuen hos store og mellemstore hunde: FCP, OCD og UAP.

Allergen
Samme som antigen. Allergen er et stof, der fremkalder en allergisk reaktion. Det kan f.eks. være foderprotein, pollen eller loppespyt.

Allergisk shock
Akut allergisk reaktion, hvor nogle immunforsvarsceller reagerer samtidig og udskiller deres signalstoffer. Det får blodtrykket og pulsen til at falde drastisk. Det kan f.eks. opstå som følge af en vaccination eller hvepsestik. Det behandles med indsprøjtning med adrenalin. Kaldes også anafylaktisk shock eller allergisk straksreaktion.

Alopeci
Betyder hårmangel eller skaldethed. Ordet kan bruges om både helt bare pletter eller områder med sparsom pels.

Ambulant
Behandling eller undersøgelse, der kan udføres uden, at patienten behøver blive indlagt.

Amyloidosis
Sygdom, hvor kroppen ophober unaturligt meget af proteinet amyloid i væv og organer, der normalt ikke indholder det. Det gør vævet voksagtigt og hæmmer den nartulig funktion er de påvirkede organer.

Anæmi
Blodmangel.

Anafylaktisk shock
Akut allergisk reaktion hvor nogle immunfarsvarsceller reagerer samtidig og udskiller deres signalstoffer. Dette får blodtrykket og pulsen til at falde drastisk. Det kan f.eks. opstå som følge af en vaccination eller hvepsestik. Det behandles med indsprøjtning med adrenalin. Kaldes også allergisk shock eller allergisk straksreaktion.

Analkirtel
To kirtler, der ligger i ringmuskulaturen ved endetarmsåbningen. Hunde og katte udkilder et gråt/brun ildelugtende sekret fra kirtlerne. Indholdet bliver klemt ud sammen med afføringen. Sekretet bruges som duft til teritorieafmærkning. Kirtlerne kan også tømmes med pludselig angst eller frygt.

Analkirtelbetændelse eller analkirtelbyld
Betændelse eller bylddannelse i én eller begge analkirtler. Kan f.eks. skyldes at udførselsgangen er stoppet til og der bliver overtryk i kirtlen. I mere slemme tilfælde, kan bylden sprænges og dermed give et sår i huden lige neden for endetarmsåbningen. Denne slags sår ved numsen er typisk væskende, kløende eller smertefulde. De kan også give feber. Analkirtelbetændelse behandles med antibiotika og sårrens. Ofte er det nødvendigt ar bedøve hunden eller katten for at rense område ordenligt. I nogle tilfælde hvor problemerne vender tilbage ofte, kan man fjerne kirtlerne kirurgisk.

Anamnese
Et fint ord for sygdomshistorie. Det vil sige alt det er er sket, indtil du træder ind af døren hos dyrlægen. Det er for eksempel en beskrivelse af hvordan hunden eller katten opfører sig derhjemme, hvordan den har det og hvad der afviger fra den normale adfærd. Det dækker også over beskriveler fra andre dyrlæger, tidligere prøver og medicin.

Angioødem
Pludselig ødematøs hævelse af læber, snuden og huden omkring øjnene. Det kan både vise sig i knopper eller buler i huden og som mere generel hævelse. Ofte allergisk i natur f.eks. overfor hvepse eller noget dyret har spist. Kan i uheldige tilfælde udvikle sig til anafylaktisk shock. Kaldes også Quinckes ødem eller flodhestehoved.

Ankenævn for Dyrlæger
Nævnet behandler klager fra klienter over dyrlæger og dyrlægebehandlinger. Hvis du er utilfreds med din dyrlæge og ønsker at klage over hans/hendes behandling skal du kontakte nævnet hurtigst muligt. På deres hjemmeside kan du se tidligere afgørelser og læse mere om, hvordan du klager. Du kan også se en liste over de dyrlæger, der efterfølgende ikke har fuldt en afgørelse fra nævnet. Ankenævn for Dyrlæger består af 1 dommer, 2 forbrugerrepræsentanter og 2 repræsentanter fra dyrlægepraksis.
Se mere på www.dyrlaegeankenaevn.dk.

Anoreksi
Skrives også anorexi. Betyder appetitløshed. Hos dyrene har det sjældent de psykologiske og nervøse årsager, det kan have hos mennesker.

Anisocoria
Uens størrelse af pupillerne.

Antidot
Modgift.

Antigen
Stof der fremkalder en reaktion i organismens immunforsvar og dermed udløser antistoffer. Det kan f.eks. være bakterier, virus eller andre allergener.

Antistof
Proteiner, der udskilles som en del af organismens immunforsvar. Antistofferne binder sig til overfladen af det fremmede eller angribende stof, hvor det har forskellige virkninger. Det kan f.eks. være overfladen af bakterier eller virus. Her kan antistoffet hæmme det fremmeds indtrængning eller gøre det lettere for kroppen at nedbryde.

Anæstesi
Fuld bedøvelse. Se også narkose.

Apoplexi
Hjerneblødning.

Artrose
Staves også arthrose. Betyder blot sygdom i et led.

Artrosentese
Udtagelse af ledvæske til undersøgelse i f.eks. mikroskop.

Artroskopi
Skrives også efter engelsk arthroskopi. Undersøgelse af et led ved hjælp af en tynd kikkert. Under en kikkertundersøgelse af et led kan dyrlægen foretage forskellige mindre kirurgiske indbreb. Anvendes oftest på albuen, skulderen, knæet og de led, der svarer til håndroden og fodledet.

Asat
Forkortelse for aparginaminotransferase. Molekylet findes i lever- og muskelceller. For høje værdier i blodet stof tyder på ødelæggelse af de to typer celler.

Ascorbinsyre
C-vitamin.

Ataksi
Manglede koordination af musklerne – irregulær muskelaktivitet. Ataksi kan f.eks. vise sig ved problemer i lillehjernen eller ved tryk på nerver ude i kroppen. Typisk vil det give uregelmæssig og slingrende gang med uens skridtlængde. Dyret vil have svære ved at holde balancen, at gå og rejse sig.

B

BAEP
Forkortelse for Brainstem Auditory Evoked Potential. Kaldes også Brainstem Auditory Evoked Response (BAER).

BAER
Forkortelse for det engelske Brainstem Auditory Evoked Response. På dansk kaldes det også hjernestammeaudiometri. Det er en høretest der udføres på katte og hunde. Test laves for at udelukke døvhed typisk i forbindelse med avl, eller hvor der er mistanke om, at kæledyret ikke har normal hørelse. Ved hjælp af en lille højtaler sendes lyde med forkellige frekvenser ind I øret. Der efter bliver hjernen elektrikse aktivitet målt som reaktion på lydene. Undersøgelsen kræver typisk bedøvelse.

BAR
Bright, Alert and Responsiv.

BAR
Forkortelse for Brainstem Auditory Response. Kaldes også Brainstem Auditory Evoked Response (BAER).

BEAR
Forkortelse for Brainstem Evoked Auditory Response. En bestemt form for høretest, hvor lyde af forskellige frekvens sendes ind i øret. Normal hørelse vil give elektriske impulser fra hjernen, der kan måles med små elektroder. Undersøgelsen kræver bedøvelse.

Benign
Betyder godartet i natur. Ofte brugt om godartede svulster (tumores). Modsat malign.

BID
Latinsk forkortelse for to gang daglig. Bruges f.eks. om medicin: Giv tabletter BID.

Bilrubin
Nedbrydningsprodukt efter destruktion af røde blodlegemer. Udskilles med galden og er med til at give galden sin gule farve. Ved gulsot ophobes stoffet i huden og slimhinderne.

Binyrebarkhormon
Naturligt forekommende hormon, der udskildes af binyrene. Hormonet er bl.a. med til at regulere immunforsvaret og stofskiftet. Kan også gives medicinsk ifm. forskellige sygdom for at regulere dem.
Bivirkninger ved binyrebarkhormon er bl.a.: Nedsat produktion af kroppens eget binyrebarkhormon, tynd og sart hud, knogleskørhed, søvnløshed, forhøjet blodtryk, forhøjet blodsukker og risiko for sukkersyge, muskelsvaghed, ændringer i fedtfordelingen i kroppens depoter, nedsat produktion af pels.

Biopsi
Betyder vævsprøve. Dvs. en lille mængde levende væv fra f.eks. et organ eller huden. En biopsi kan tages med tynde nåle, med skalpel eller med specielt udformet udstyr. Efterfølgende kikker man på det histologisk eller direkte i mikroskop.

Blefaritis
Græsk for øjenlågsbetændelse. Kaldes også nogle gange øjenbetændelse på dansk. Det ses som røde hævede slimhinder i øjet.

Brissel
Overordnet lymfeorgan, der er placeret i brysthulen omkring de første ribben.

Bronkoskopi
At undersøge lungernes og bronkiernes indre ved hjælp af en kikkert. Ved kikkerundersøgelsen kan dyrlægen tage forskellige prøver og vurdere slimhindens udseende. Undersøgelsen kræver altid bedøvelse, når man udfører den på hunde og katte.

Bughule
Betegner hulrummet inde i maven, der går fra mellemgulvet til bækkenbunden. Indeholder bl.a. leveren, nyrene, mavesækken og tarmene.

Bugspytkirtel
Hedder også pancreas på latin. Det er en stor aflang kirtel, der ligger forrest i bughulen. Den producerer fordøjelsesenzymer og ioner, der udskilles i starten af tyndtarmen. Bugspytkirtlen producerer desuden også hormoner, der frigives til blodet. Heriblandt insulin.

Byld
Afgrænset ophobning af pus. Kaldes absces på latin.

C

Ca
I dyrlægesammenhæng er Ca en forkortelse for Canini, der betyder hund.

Calici
Calicivirus er med til at give katteinfluenza, der er en meget smitsom sygdom. Infektion hos katte kan også give sår på tungen og sår i ganen. Virusinfektionen ødelægger de papiller, der giver kattetungen sin ru overflade. Calici-infektion kan derfor vise sig som små runde sår på tungen og i mere alvorlige tilfælde også på kinderne og i ganen. Efter katten har bekæmpet infektionen, kan papillerne stadig mangle. De tager nemlig lang tid om at vokse frem igen. Der kan altså godt være glatte pletter på tungen, selvom katten ikke længere er smitbærer.
I andre tilfælde giver infektionen mere influenzalignede symptomer. Katten kan hoste/nyse, have feber og løbende øjne og næse.
Hos killinger og helt unge katte ses calicivirusinfektion af og til som stærke ledsmerter og høj feber.

Callus
Nydannet brusk og knogle omkring en fraktur.

Carotene
Gult eller rødt pigment, der kan spaltes til A-vitamin. Findes f.eks. i gulerødger, æggeblommer og mælk.

Cat Scratch Disease
Hævelse og evt. ømhed af lokale lymfeknuder hos mennesker. Skyldes formentlig bakterien Bortonella henselae, der kan komme fra kattebid eller rifter.

Colitis
Fint ord for betændelse i tyktarmens slimhinde.

Cornea
Se kornea.

Coronavirus
Virustype, der giver flere forskellige typer sygdom. F.eks. gastroenteritis hos hunde og FIP hos katte.

Corp. al.
Forkortelse af corpus alienum, der betyder fremmedlegeme.

Corpus alienum
Betyder fremmedlegeme. Det kan f.eks. være en bold eller sok i tarmen, en pind i poten eller en torn i øjet.

Crea
Forkortelse af kreatinin – klik for at se mere.

Crown-Rump length
Betyder hoved til hale-længde. Længden, kan måles ved ultralydsskanning af fostre for at bestemme fødelsestidpunktet.

CT
Står for computer tomografi. Det er en skanning, hvor man ved hjælp af røntgenstråler, danner nogle tynde tværsnit af patienten. Røngtenkanon kører hurtigt rundt om den tunnel patienten ligger i. På den måde kan skanneren tage billeder fra alle sider. De mange røngtenbilleder bliver bag efter behandlet i en computer – deraf navnet. På den måde kan man danne både 3-dimensionelle billeder og konstruere snit i alle retninger.

Cushings syndrom
Betegnelsen dækker over flere forskellige sygdomme bl.a. også hyperadrenocorticisme. De har det til fælles, at de skyldes for meget binyrebarkhormon. Symptomerne er øget drikkelyst (PU/PD), muskeltræthed, hårtab med symetriske bare pletter og øget omfang af bugen. Diagnosen kan stilles ved hjælp af urin- og blodprøver.

Cyste
Betyder et unaturligt hulrum i kroppen, der bliver dannet under en sygdomsproces. Hulrummet er ofte fyldt med en klar gullig eller farveløs og proteinrig væske. Kan opstå mange steder i kroppen: F.eks. i nyrerne, lungerne, æggestokkene og huden.

Cystitis
Latisk for blærebetændelse.

Cystosyntese
At udtage en urinprøve ved at prikke en nål gennem huden på maven.

D

DCM
Forkortelse for dilatad cardiomyopathy eller på dansk dilateret kardiomyopati. Det er at syndrom, der er karakteriseret ved en forstørrelse af hjertet - især af venstre hjertekammer.

Dehydrering
Væskemangel. Ordet betyder egentlig indtøring eller afvanding. Bruges til at beskrive en tilstand, hvor kroppen mangler en betydelig mængde væske. Angives normalt i procent af kropsvægten – f.eks. Hvis en labrador på 30 kg er 5 % dehydreret, betyder det, at den mangler 1,5 liter væske. 12-15 % dehydrering er livstruende.

Dermatitis
Latin for hudbetændelse.

Dermatyfose
Hudbetændelse fremkaldt af bestemste svampe. F.eks. ringorm-svamp.

Dermoid sinus
Medfødt anormalitet, hvor noget at rygmarven står i forbindelse med huden.

Dexter
Latin for højre. Fortortes Dex.

Differential diagnose
En eller flere alternative diagnoser.

Dominant nedarvning
Herskende arvelig egenskab eller sygdom. Det vil sige at arvematerialet kun behøver at findes på ét kromosom for at blive udtrykt.

d.s. - hvad betryder d.s. på recepten?
Forkortelsen er latin og står for da signa eller detur signetur og betyder tag eller der tages. Bruges om medicinen, hvor man angiver dosis. F.eks.: d.s. 1 tabl. 2 gange daglig.

Dx
Forkortelse for diagnose. Vil typisk stå i journalen, hvor dyrlægen skriver den eller de diagnoser kæledyret er mistænkt for at have.

Dyrkning
Ved nogle infektionssygdomme er der nødvendig at isolere årsagen til infektionen. Det kan bl.a. gøres ved at tage en prøve fra det inficerede område og dyrke en kultur af smittekildenden frem. Det gøres oftest med urin og prøver fra huden for at finde svampe eller bakterier.

E

ECG
Engelsk for EKG.

EKG
Forkortelse for Elektrokardiografi. Det er en diagnostisk test, hvor hjertets elektriske aktivitet måles. Undersøgelsen kræver normalt ikke bedøvelse.

Ekstraktion
Udtrækning f.eks. af tænder. Tandekstraktion.

Ektopisk ureter

Betegnelse for forkert placering af en eller begge urinledere. Urinlederne er to kanaler, der fører urin fra nyrerne til blæren. Deres tilhæftning til blæren kan være forkert placeret og det kaldes Ektopisk ureter eller Ureteral ektopi.

Hos hunde med fejlplacerede urinledere, vil urinlederne munde længere nede i urinsystemet. Det kan f.eks. være i blærehalsen eller i urinrøret. På den måde ledes urinen forbi blæren med det resultat, at hunden ikke kan holde sig.

Misdannelsen er medfødt og ses oftere hos tæver end hos hanhunde. Det ses hos alle hunde, men findes oftere hos store racer som f.eks. Labarador retriever, Golden retriever, Siberian Huskey, Newfoundland og Bulldog.

Misdannelsen behandles kirurgisk, ved at man flytter urinlederen fra sin forkerte placering og operere den fast på blæren.


Elektiv
Betyder selvvalgt eller planlagt. Bruges f.eks. om undersøgelser eller operationer. Modsvarer akutte og hastende operationer.

Endoskopi
At undersøge et hult organs indre ved en kikkertundersøgelse. Bruges nogle steder blot om kikkertundersøgelse af spiserøret, mavesækken og den første del af tyndtarmen. Se også gastroskopi.

Enteritis
Fint ord for betændelse i tarmens slimhinde.

Entropion
Betegnelse for når et øjenlåg krænger indad og øjenvipperne derfor kradser på hornhinden (kornea).

Enukleation
Betyder oprindeligt at fjerne kernen, men bruges også om fjernelse af et øje.

EOD
Forkortelse for det engelske Every Other Day, altså hver anden dag. Bruges f.eks. om medicin: Giv tabletter EOD.

Eosinofilt granulom
Knuder eller hævelser, der kan ses i munden eller huden hos hunde. Ofte ikke kløende. Har ukendt årsag (ætiologi). Behandles ofte med antibiotika og binyrebarkhormon.

Epidemi
En hurtig og pludselig udbredelse af en sygdom, hvor så mange individer viser symptomer samtidig, at det klart ligger uden for normale variationer.

Epikrise
Betyder udskrivelsesbrev. Bruges om sammenfattende betragtninger eller sammendrag i en journal. Her vil også stå hvilken medicin patienten skal have efter konsultationen/hjemsendelsen.

Epistasi
Tilstand, hvor et gen dækker over et andet gen. F.eks. et sort gen, der dækker over et orange gen i pelsfarven.

Epistaxis
Næseblod.

Epulis
Græsk ord for en godartet svulst i mundslimhinden eller tandkødet. Bør fjernes kirurgisk, da knuden kan få en betydelig størrelse og kan give dårrlige tænder, der hvor den sidder.

Erythrocytter
Latinsk for røde blodlegemer

Eutanasi
Skrives også euthanasi. Betyder aflivning. Mere korrekte oversættelser er medlidenhedsdrab eller dødshjælp.

Exanthem
Udbrud af sygdom i huden.

F

Fe
Forkortelse for felis, der betyder kat.

Feber
Forhøjet kropstemperatur. Ofte ses samtidig højere puls og/eller vejrtrækning samt nedstemt humør. Feber for hunde og katte er over 39,0 grader. Normaltemperatur er ca. 38,5 grader.

Fedtknude
En typisk godartet knude eller hævelse i fedtvævet. Ses oftere hos hunde end katte.

Felin karies
Anden betegnelse for tandresorptioner hos katte. Kaldes også TR (klik for at se mere).

FeLV
Forkortelse af Feline Leukemia Virus. Virusinfektion hos katte der kan give udslag som cancer (leukæmi), blodmangel eller svigtende immunforsvar. Smitter via spyt, urin og sexuel kontakt. Man kan vaccinere imod sygdommen.

Fertil
Frugtbar. Bruges f.eks. om dyr for at gøre tydeligt de ikke er blevet neutraliseret.

FIP
Forkortelse af Feline Infectous Peritonitis. På dansk infektiøs peritonitis eller smitsom bughindebetændelse. Sygdommen skyldes infektion med coronavirus og ses oftest hos unge katte. Sygdommen er ofte uspecifikke symptomer som vægttab, feber og nedsat appetit (anoreksi) og diagnosen kan derfor være meget svær at stille. Virusinfektionen giver betændelse i bugen og i blodkarene. Sygdommen giver symptomer afhængigt af hvor infektionen er kraftigst og i hvilke organer.

Fireugersattest
Kaldes også 4-ugersattest, fyraveckorsintygget eller fireugersblanketten. Attesten gives til hunde, katte og andre kæledyr når de skal med til Sverige. Attesten er dokumentation for at kæledyr er blevet ormebehandlet imod bændelorm (Echinococcus). Attest udfyldes af dyrlægen.

Om rejse til Sverige og andre lande i EU med hunde og katte Spørg Dyrlægen om udlandsrejse med med hunde og katte

Se videoen om rejse til Sverige og andre lande i EU med hunde og katte.
Jeg fortæller om hvordan du får din hund og kat med til Sverige, Storbritannien og resten af EU.

FIV
Forkortelse for Feline Immunodeficiency Virus. En forholdsvis almindelig infektion hos katte med en virus fra familien lentivirus.
Sygdommen minder på mange måder om AIDS hos mennesker og kaldes derfor ofte katte-aids. Sygdommen udvikler sig meget langsomt – over år. Symptomerne er ofte meget uspecifikke: Feber, vægttab, nedstemt humør, blodmangel og hævede lymfeknuder. Andre sideløbende infektioner med f.eks. bakterier eller svampe er ikke unormalt. I nogle tilfælde er det denne infektion, man opdager først. Sygdommen er sexuelt overført, men kan også spredes via spyt og bid. Smitter ikke til mennesker.

Flodhestehoved
Se angioødem

FLUTD
Forkortelse for Feline Lower Urinary Tract Disease. Samlende betegnelse for flere forskellige blærelidelser hos katte. Dækker f.eks. urinkrystaller og blærebetændelse. Også tidligere kaldet FUS.

Fnat
Parasitinfektion i huden hos mennesker med miden Sarcobtes scabies. Den samme infektion hos kæledyr kaldes skab.

Folinsyre
Ét af vitaminerne i B-vitamin-komplekset.

FORL
Forkortelse af Feline Odontoclastic Resorptive Lesion. Kaldes nu TR - klik for at se mere.

Fraktur
Brud på en knogle, knoglebrud

Furunkulose
En type betændelse i huden i både de yderste og underste hudlag. Viser sig som en samling hævelser med hver deres centrum med pus i - en "bums".

FUS
Forkortelse af Feline Urological Syndrome. Ældre betegnelse for det der i dag kaldes FLUTD.

G

Gangræn
Kaldes også nekrose eller koldbrand. Vævsdød med efterfølgende opvækst af bakterier dvs. forrådnelse. Kan f.eks. opstå som følge af forfrysning eller manglende blodtilførsel.

Gastritis
Betændelse i mavesækken.

Gastroenteritis
Betændelse i slimhinden i mavesækken og tyndtarmene. De typiske symptomer er opkast og diarre. Lidelsen kan have mange forskellige årsager og kræver ofte videre udredning for at afdække årsagen. Sygdommen undersøges ofte med afførings-, urin- og blodprøver. Nogle gange er røntgen og ultralydsundersøgelse også nødvendig.

Gastroskopi
Undersøgelse af mavesækken ved hjælp af en kikkert. Ved kikkertunderøgelsen vil man ofte samtidig kikke på spiserøret og den første del af tyndtarmen. Undersøgelsen kræver bedøvelse, når den udføres på hunde og katte. Man kan tage vævsprøver (biopsier) og i nogle tilfælde hente fremmedlegemer op.

Giardia
Tarmparasit hos pattedyr.

Gigt hos hunde og katte
Samlende betegnelse for alle smertefulde lidelser i ledene uanset årsagen (ætiologien). Se også slidgigt og leddegigt.

Glaukom
Latinsk for grøn stær

GM1 og GM2
Gangliosidosis 1 og 2. Arvelige sygdomme, der giver forkert ophobning af fedt i kroppen pga. Et deffekt enzym. Ses som problemer med muskelkontrol og manglende tilvækst hos unge dyr.

Grøn stær
Kaldes også glaukom og hedder glaucoma på latin. Det er en tilstand, hvor trykket inde i øjet stiger. Symptomerne på grøn stær er udvidet pupil, hornhindeødem (blåhvid/uklar hornhinde), blinkhindefremfald, smerte og blindhed. Synsnerven er følsom overfor højt eller middelhøjt tryk i øjet. Trykket i øjet måles ved tonometri.
Lidelse fører til blindhed, hvis diagnosen ikke stilles tidligt og behandling startes. Kirurgi kan være nødvendig for kontrol af trykket i øjet, og den nyeste metode er laserkirurgi. Nogle hunderacer som Basset Hound, Cocker Spaniel, Grand Danois og Chow Chow er særligt prædisponedere for at udvikle grøn stær. Hos katte ses grøn stær oftest i forbindelse med betændelse i øjet (uveitis).

Tekst og billede i samarbejde med OejenklinikForDyr.dk

Grå stær
Kaldes også katarakt. Det er en sygdom, hvor linsen i øjet bliver uklar og hvid. Grå stær medfører nedsat syn og kan i mange tilfælde resultere i blindhed.
Behandling af grå stær er kirurgi. En ultralydsmaskine, der minder om den tandlægen bruger til at fjerne tandsten med, bruges til at opløse linsen indeni øjet. Efter linsen er blevet opløst og suget ud af øjet, sættes en ny linse i øjet. Komplikationer efter operationen er sjældne og optræder kun i ca. 5 % af patienterne.
Kirurgi for grå stær er en elektiv operation. Det vil sige en operation, der kan forbedre dyrets livskvalitet, men ikke er nødvendig for, at dyret kan leve videre. Der findes en del hunde, der har et rimeligt godt liv, selvom de er blinde.

Tekst og billede i samarbejde med OejenklinikForDyr.dk

Gulsot
Huden og slimhinderne farves gule af affaldsstoffer. Når røde blodlegemer bliver nedbrudt, dannes der et gult farvestof, der skal udskildes af leveren. Gulsot kan derfor ses både som følge af leverproblemer og/eller når der bliver nedbrudt for mange røde blodlegemer.

Gynecomasti
Unormal stor udvikling af mælkekirtelvævet hos handyr. Kan eksempelvis ses ved nogle hormonelle sygdomme og som bivirkning på noget medicin. Staves også gynaecomastia

H

Hageeksem
Udslæt på hagen. Ses oftest hos katte og kaldes derfor også katteakne eller felin akne. Udslættet kan være mørkt, brunt eller sort og give prikker i huden. I mere alvorlige tilfælde kan der være sår og bumser. Betændelse i huden bør altid tilses af en dyrlæge. Se eventuelt mere i videoen.Halveringstid
Den tid det tager et stof at blive reduceret til det halve. Oprindeligt bliver udtrykket brugt om radioaktive isotoper, der efter én halveringstid, kun udsender den halve mængde radioaktiv stråling.

I den medicinske verden bruges udtrykket om et medicinsk stof eller giftstof, der bliver udskilt fra kroppen. Hvis man f.eks. giver en patient 4 mg af et stof med en halveringstid på 10 timer, vil der efter 10 timer kun være 2 mg og efter 20 timer være 1 mg i kroppen.

Haresyge
Det danske navn for toxoplasmose – klik for at se mere.

HCM
Forkortelse for det engelske hypertrophic cardiomyopathy. Kaldes også på hypertrofisk kardiomyopati på dansk. Sygdom hvor de enkelte muskelfibre i hjertet bliver tykkere, uden at hjertet nødvendigvis bliver større. Væggene bliver blot tykkere og hjertet kan altså indeholde mindre blod. Hjertet får sværer ved at slå og der komme øget modstand ved hvert salg. Sygdommen ses oftere hos katte end hos hunde. Hyppigt årsag til blodpropper og pludselig uforklarlig død.

HD
Forkortelse for hoftedysplasi

Herpes
Virusinfektion, der hos katte giver influenzalignende symptomer eller løbende øjne.

Heterozygot
To uens/forskellige genpar. F.eks. et sygdomsbærende og et raskt gen i et kromosompar.

Histocym
Godartet svulst i huden hos unge hunde. Pelsen falder af i området og giver et rødt eksem, der nogle gange klør. Knuden kan forsvinde af sig selv inden for 2-3 måneder. Hvis den ikke gør det eller generer hunden, bør den fjernes kirurgisk.

Histologi
Betyder mikroskopisk anatomi. Bruges ved f.eks. biopsier (vævsprøver), hvor vævet skæres i ultratynde skiver. Skiverne bliver analyseret ved hjælp af mikroskop, hvor cellerne kan vurderes for bl.a. deres størrelse, udseende og vækst. Bruges hyppigt i forbindelse med cancer-udredning.

HL-orm
Forkortelse for hjerte/lunge-orm. Parasit, der lever i hjertet og i lungerne. Spredes via afføring. Ses hyppigst hos unge hunde og kun meget sjældent hos katte.

Homocygot
To ensartede gener

Hot Spot
Som sygdomsbetegnelse beskriver Hot Spot en aggressiv kløende betændelse i huden. Det starter ofte som en mindre skramme, hvor der efterfølgende kommer en overvækst af bakterier. Ofte er bakterierne Stafylokokker involveret.
Hot Spot behandles ved at klippe pelsen af det inficerede område og vaske det grundigt. Der skal gives antibiotika i længere tid og i nogle tilfælde er kløestillende medicin også nødvendig. Infektionen kaldes også retrievereksem, da det oftes ses hos retrieverracerne. Mere korrekte faglige betegnelse er Akut fugtig dermatitis eller Pyotramatisk dermatitis.

{module Linkboks - Hot Spot}

Hvide blodlegemer
Kaldes leukocytter på latin. Dette er en gruppe af forskellige celler, der findes i bl.a. blodet. De er en del af kroppens immunforsvar. De mange celler her mange forskellige opgaver I forsvaret imod smittekilde. De danner f.eks. Signalstoffer og antistoffer.

Hyper-
Betyder mere end normalt. Sættes foran navneord eller tillægsord f.eks. hyperaktiv.

Hypo-
Betyder mindre end normalt. Sættes foran navneord eller tillægsord f.eks. hypoallergenic om allergifoder.

Hypotermi
Underafkøling. Modsat feber.

Hæmoglobin
Stort protein, der findes i de røde blodlegemer. Proteinet binder ilt og er dermed ansvarlig for at transportere ilt rundt i kroppen. Det er samtidig hæmoglobinet, der giver cellerne og dermed blodet sin røde farve.

Hæmoragisk
Tillægsord, der betyder blødende eller blodtilblandet. F.eks.: Hæmoragisk diarre.

Høretest
Høretest bliver i Danmark udført som klik-test og BEAR. Klik-testen er unøjagtigt, men kan give en fornemmelse om dyret er hørende eller ej. BEAR-testen er mere nøjagtigt og giver et mere helt billede af de hørelige spektrum, men undersøgelsen kræver at dyret bedøvelse.

I

IAB
Intet At Bemærke

Ikterus
Eller icterus på engelsk. Betyder gulsot – klik for at se mere.

IM
Forkortelse for intramuskulær, der betyder ind i en muskel.

Immun
At være modstandsdygtig overfor en smitsom sygdom.

Immunitet
At være helt eller delvist uimodtagelig for en bestemt sygdomsfremkaldende elementer.

Incision
Kirurgisk snit.

Incisiv
Latisk betegnelse for de fortænderne. Altså de 2x6 små tænder mellem de 4 store hjørnetænder.

Inflammation
Betyder betændelse, men ikke nødvendigvis som følge af infektion. Ses f.eks. som en normal reaktion omkring et sterilt operationsar. Kendetegnes ved varme, rødme, hævelse og tab af funktion i det inflammerede ormårde eller organ.

Injektion
Indsprøjtning.

Inkontinens
Ufrivillig urinafgang.

Inkubationstid
Den tid, der går fra man modtager smitten med et bestemt patogen til det tidspunkt, hvor sygdommen giver de første symptomer. Dyret virker altså raskt, men kan stadig give smitten videre i inkubationsperioden.

Insemination
Kunstig sædoverførsel.

Intermitterende
Et fint ord for skiftende eller med intervaller.

Intramuskulært
Fint ord, der betyder ind i en muskel. Forkortes IM.

Intravenøst
Betyder i en vene. Bruges f.eks. om indsprøjtninger, der skal gives direkte i blodet. Forkortes IV.

Intraalveolært
Bruges om udtrækning af tænder. Kaldes også lukket ekstraktion. Tand lirkes forsigtigt ud af dens fatning ved at frigøreden hele vejen rund langs kanten. Modsvare transalveolær åben ekstraktion, hvor et stykke af kæben slibes væk og tanden dermed kan vippes ud - altså mere sidelæns end opad.

Intubering
Betyder indføring af et rør eller en slange. Ofte menes ned i halsen. Bruges ved fuld narkose til at regulere ilt og bedøvelsesgas.

IPA
Intet Påviseligt Anormalt.

IV
Forkortelse for intravenøst der betyder i en vene.

J

Jaundice
Engelske ord for ikterus, der betyder gulsot.

K

Kastrat
En kastreret han.

Kastration
Bruges på dansk oftest om fjernelse af testiklerne. Oprindeligt betyder ordet fjernelse af de hormonproducerende kønsdele hos begge køn. Kastration af hanhunde kan også gøre kemisk ved injektion af et hormonimplantat.

Katarakt
Latinsk for grå stær.

Katte-karies
Anden betegnelse for tandresorptioner hos katte. Kaldes også TR (klik for at se mere).

Katteakne eller katteacne
Se hageeksem eller se mere i videoen.Katteinfluenza
Blandingsinfektion af calicivirus og herpesvirus. Katte kan vaccineres imod sygdommen.

Kattesyge
Virusinfektion med Felin parvovirus, der primært angriber tarmkanalen. Symptomerne er opkast, anoreksi (appetitløshed) og voldsom diarre. Ca. 90 % dør af sygdommen, men der kan vaccineres imod den.

Kemisk kastration
Kastration af hanhunde ved hjælp af et medicinsk implantat. Implantat lægges unden huden på samme måde som microchippen ved chipmærkning. Her afgiver det medicin normalt i 6-8 måneder, nogle gange længere afhænget af hunden.

Klientklageudvalget
Udvalg under Den Danske Dyrlægeforening, der tidligere behandlede klager fra klienter over dyrlæger. Udvalget er nu nedlagt og opgaverne varetages af Ankenævn for Dyrlæger. Se også www.dyrlaegeankenaevn.dk.

Koagel
Klump af størknet blod.

Koagulere
Blodets evne til at størkne. F.eks.: Blodet vil koagulere for at stoppe blødning.

Koldbrand
Kaldes også nekrose. Vævsdød f.eks. som følge af forfrysning eller manglende blodtilførsel. Se også gangræn.

Koprofagi
At spise (egen) afføring. Som når hvalpe eller hunde æder deres afføring.

Kornea
Eller Cornea. Betyder hornhinde. Gennemsigtig beskyttende hinde, der ligger hen over øjet.

Korsbånd
Ligament (ledbånd) inde i knæet. Der er to, hvor den ene går skråt fremad og det andet skråt bagud så de krydser hinanden i et X. Deraf navnet. De er med til at holde lårbenet og skinnebenet på plads i forhold til hinanden. Helt eller delvis overrivning (ruptur) af et af korsbåndene giver øget bevægelighed i knæledet. Det kan komme snigende eller opstå pludseligt ved f.eks. voldsom leg. Behandles kirurgisk.

Kortisol
Naturligt binyrebarkhormon. Staves også cortisol.

Kreatinin
Skrives også Creatinin og forkortes Crea eller Krea. Stof, der bliver dannet i bl.a. musklerne og som udskildes af nyre. Ved nyreproblemer kan stoffet ophobes i blodet og kan måles i en blodprøve. Forhøjede blodværdier af Crea kan altså tyde på ødelagte muskelvæv, nyresygdomme eller nyresvigt.

Kremering
Betyder ligbrænding. Kremation foretages i en specielbygget ovn, hvor dyret bliver brændt til aske.

Kryptorkid
Betegnelse for en tilstand, hvor en eller begge testikler bliver holdt tilbage i bughulen eller i lysken. Lidelsen er arvelig og en testikel i bughulen har højere risiko for at udvikle testikelkræft. Behandlingen vil derfor ofte være kastration, hvor begge testikler fjernes.

L

Laparoskopi
Undersøgelse af bughulen ved hjælp af en kikkert. Bruges f.eks. til strerilisation af hunhunde og når man vil tage biopsier (vævsprøver) af de indre organer.

Leddegigt
Staves også ledegigt. Betegner fejl i immunforsvaret, hvor det overreagerer og bekæmper kroppens egne celler i leddene. Det giver sig udslag som øme, varme og hævede led. Tilstanden er kronisk, men der vil være perioder, der er bedre end andre. Leddegigt kan desuden give feber, træthed og utilsigtet vægttab. Behandlingen sigter på at bremse udviklingen af de skader, der kan komme på leddet samt at lindre de smerter, der måtte være. I nogle tilfælde behandler dyrlægen med et NSAID-præparat og mere alvorlige tilfælde med binyrebarkhormon.

Ledmus
En ledmus er et lille stykke afrevet ledbrusk eller ledkapsel, der ligger løst i ledet som et fremmedlegeme. Kan give betydelig pludselig smerte, hvis ledmusen kommer i klemme mellem ledfladerne. Forsøges oftest fjernet ved hjælp af kikkertundersøgelse (artroskopi).

Lege artis
Betyder efter alle kunstens regler eller på rette måde. F.eks. om at gøre noget lege artis.

Leptospirose
En smitsom infektion bakterien Leptospira. Smitten spredes fra mus og rotter. Hunde kan vaccineres imod sygdommen. Infektionen er en zoonose, men smitter kun sjældent til mennesker. Kan give influenzaligende symptomer samt gulsot og blødninger (Weils sygdom).

Letal
Dødelig.

Letargi
Lethargia på engelsk. Søvnlignende sløvhed, hvor patienten kun kortvarigt kan vækkes.

Leukocytter
Latinsk for hvide blodlegemer, der er en del af kroppens immunforsvar

Ligament
1: Ledbånd. Det vil sige en stabiliserende sene i eller omkring et led.
2: Bindevæv, der danner en streng eller bånd for at holde organer på rette plads.

Lipom
Betyder fedtknude på latin.

Longere
Betyder at motionere et dyr (ofte en heste) ved at lade den løbe for enden af en lang line (en longe)

Luksation
Betyder ledskred. Det vil sige at ledfladerne i et led er helt uden kontakt. F.eks. hedder hofteskred også hofteluksation, hvis lårbent er revet helt ud af hoftekålen.

Lyskebrok
Fremfald af fedt eller tarme igennem et hul i bugvæggen i lysken.

M

Malign
Ondartet. Bruges specielt i forbindelse med cancer, der vokser aggresivt og/ellers spreder sig. Ordet kan også bruges om andre livstruende sygdomme. Modsat benign.

Mammaetumor
Betyder egentlig blot hævelse af mælkekirtel, men er ofte sat lig med brystkræft.

Massefylde
Se vægtfylde.

Mastcelletumor
Og kaldet mastocytom. Godartet svulst, der sidder i huden og både hunde og katte. Ses dog oftest hos hunde. Knuden kan klø og nogle gange vil der også være sår på. Knuden skal fjernes kirurgisk.

Mastocytom
Andet og latinsk ord for mastcelletumor.

Materie
Klades også pus. Gullig tyktflydende væske, der dannes ved betændelse.

Maternelle antistoffer
Antistoffer, der overføres med mælk fra et moderdyr til killinger og hvalpe. Moderen har naturligt antistoffer imod de smittestoffer, hun er omgivet af. Dem kan hun give videre til sit afkom inden de selv er i stand til at danne antistoffer imod den nye verden, de er kommet ud til.

Mavedrejning
Sygdom hos store og mellemstore hunderacer. Mavesækken drejer en halv eller en hel omgang. Indgang og udegang bliver dermed lukket og mavesækken kan ikke tømmes. Symptomer på mavedrejning er udspilet mave, hunden vil være trist, have meget ondt og forsøge at kaste op uden at der kommer noget. Sygdommen kan være dødlig inden for de første 30-60 minuter.
Behandlingen indebærer at hunden bliver bedøvet. Mavesækken bliver forsøgt tømt ved at lægge en slange i spiserøret. Efterfølgende skal mavesækken syet fast, så den ikke senere kan rotere igen.

Mén
Varig eller forbigående alvorlig fysisk (eller psykisk) skade efter eksempelvis sygdomme eller en ulykke.

Metastase
Spredning af en ondartet (malign) cancertumor til andre steder i kroppen. Spredning sker ofte til lungerne, leveren eller lymfeknuderne, men kan i princippet ske til alle andre organer også.

Mikroorganismer
Samlende betegnelse for alle organismer, der er så små, at de kun kan ses under mokroskop eller med en meget stærk lup. Betegnelsen dækker for eksempel virus, bakterier, protozoer, alger og gær.

Molar
Latisk betegnelse for de bagerste kindtænder.

MRI
Står for magnetic resonance imaging. Det er en skanningsmetode, hvor man ved hjælp af magnetisme danner billeder af en patient. Man kan danne tynde snit og fremstille patienten fra de vinkler man ønsker.

Myalgi
Smerte i en muskel.

MyBPC3-mutationen
MyBPC3 (A31P) og MyBPC3 (A74T) er gener, der koder for hjertemukulatur. Mutationer I disse gener kan give udsalg som hjertesygdom.

Mycoplasma haemofelis
Bakterie, der inficerer blodet hos katte og giver bl.a. blodmangel og leverproblemer. Diagnosen kan stilles med en blodprøve.

N

Narkose
Fuld bedøvelse.

Navlebrok
Fremfald af fedt eller tarme igennem et hul i bugvæggen ved navlestedet.

Neck lesions
Ældre betegnelse for det, der nu kaldes TR, klik for at se mere. Har også været kaldt FORL.

Nekrose
Skrives også necrose. Betyder død af ellers levende kropsvæv. Kan f.eks. opstå som følge af forfrysninger, manlgende blodtilførsel eller infektion. Kaldes koldbrand eller gangræne på dansk..

Neutralisering
Fællesbetegnelse for både kastration og sterilisation.

NSAID
Forkortelse for Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drug. Medicinsk stof, der både virker smertestillende og som kan hæmme inflammation. Kendes f.eks. fra præparaterne Rimadyl, Carprodyl, Metacam, Flexicam og Prevocox

O

Obduktion
Åbning af et lig for at undersøge organerne.

Obesitas
Betyder fedme. Se også Adipositas.

Orkiektomi
Betyder kastration ved fjernelsen af testiklerne.

Ortopædi
Undersøgelse og behandlig af fejl og sygdomme i bevægeapparatet.

Otitis
Latin for ørebetændelse. Kan være i det ydre øre (øregangen) (otitis externa), i mellemøret (otitis media) eller i det indre øre (otitis interna).

Otoskopi
Undersøgelse af øregangen og trommehinden ved hjælp af en tragt eller kikkert.

Ovarie
Æggestok på dansk eller ovarium på latin. De hunlige kønskirtler. Modsvarer testiklerne hos handyr. Producerer kvindelige kønshormoner og ægceller.

Ovariotomi
Latinsk betegnelse for kirurgisk fjernelse af æggestokkene. Se sterilisation.

Overiohysterektomi
Latinsk betegnelse for kirurgisk fjernelse af livmoderen og æggestokkene. Se sterilisation.

Oxalat
Salte efter affaldsstoffet oxalatsyre. Er bl.a. byggesten for nogle blærekrystaller og blæresten.

P

Palpation
Latisk ord, der betyder er berøre eller føle efter. Bruges f.eks. i journaler, hvor dyrlægen beskriver det hun/han kan mærke udefra. Eksempelvis: Palpation af abdomen og lymfeknuder er uden unormale fund.

Pancreas
Latin for bugspytkirtel.

Pancreatitis
Betændelse i bugspytkirtlen. Symptomerne kan være sløvhed (letargi) anoreksi, opkast, tynd mave, muskelsvaghed og smerte forrest i maven.

Pandemi
En epidemi, der spreder sig over flere kontinenter.

Panosteitis
Også kaldet panosteitis eosinophilica. Betændelsestilstand i en eller flere knogler. Ses oftest hos unge hunde af store og mellemstore racer. Betegnes af og til fejlagtigt vokseværk.

Papilom
Blomkålsligende vorte eller svulst. Ses hyppigst i mundhulen, men kan også findes andre steder. Er per definition en tumor-type, men er dog oftest benigne (godartede).

Paradentose
Lidelse, hvor kæbeknoglerne svinder ind og slipper deres tilhæftning til tænderne. Hvis paradentosen er meget fremskredet, bliver tænderne løse og bakterier kan vandre ned omkring tandrødderne. Tandsten og belægninger fremskynder processen.

Parvovirusdiarre
Aggressiv diarreform hos hund. Rammer ofte unge hunde. Symptomerne er opkast og blodig diarre. Sygdommen har ofte dødlig udgang. Se også kattesyge

Patella
Latin for knæskal. F.eks. hedder en løs knæskal patella luksation.

Patella luksation
Løs knæskal. Knæskallen kan flyttes fra side til side og kan i nogle tilfælde være så løs at den kan flyttes helt ud på siden af knæet. Det er ikke altid smertefuld, men giver ofte alligevel halten på et eller begge bagben. Ses hyppigst hos små racer som f.eks. chihuahua og prazsky krysarik.

Patogen
Latinsk fællesbetegnelse for sygdomsfremkaldende faktor/årsag. F.eks. er influenzavirus et patogen.

Patologi
Den mest direkte oversættelse er læren om sygdomme, men ordet bruges af og til også som betegnelse for en gruppe bestemte diagnostiske undersøgerlser. Det kan f.eks. være blodprøver, urinprøver eller vævsprøver. Se også patogen.

PCR-test
Forkortelse for Polymerase Chain Reaction. Metode, hvor man opformerer en bestemt DNA-sekvens for nemmere at kunne undersøge den.

Per primam
Bruges om heling af sår. Et skåret eller revet sår, hvor sårrandene holdes tæt sammen, heler per primam. Det sker f.eks. efter kirurgiske indgreb, hvor såret er blevet syet.

Per sekundam
Bruges om heling af sår. Et større åbent sår, hvor sårkanterne ikke holdes sammen, heler per sekundam. Det skal altså hele op nedefra.

Persisterende
Fint ord for vedblivende eller vedholdende.

Petekkie
En punktformet blødning i huden - altså en slags bittesmå eksem-pletter.

Pica
At have hang til unaturlige foderemner.

Placebo eller placeboeffekt
Beskriver den positive effekt, en patient kan opleve ved at få uvirktsomt medicin. Den gavnlige virkning opstår altså ved at patienter (og dette tilfælde dens ejere) tror at medicinen er virksom.

Plak
Staves også plaque. Bakteriebelægning, der giver en film på tænderne. Plak ved med tiden kunne udvikle sig til tandsten, hvis de ikke gnides af.

PO
Forkortelse for per os, der betyder i munden.

Pode
Eller at foretage en podning. Dvs. at tage slim, pus eller andet materiale fra patienten. Bliver ofte gjort med en steril vatpind eller sonde. Formålet er enten at lade bakterier eller svampe vokse frem på et medie - en dyrkning. Eller at tage cellemeteriale til genetiske undersøgelser.

Polydactyli
Medfødt tilstand med flere end det normale antal tæer. Normal er der 5 tæer på en forpote, 4 tæer på en bagpote.

Polypper
Betyder egentlig en mindre afrundet nyvækst. De ses f.eks. i halsen og i både indre og ydre øre. Der findes mange forskellige slags, og videnskaben har ikke kunne give gode forklaringer på dem alle.
Den mest fredelige slags opstår i det ydre øre i øregangen. De vil ofte starte i de celler, der normalt producerer ørevoks og bliver til en slags bobbel, der nogle gange kan ses i øregangen. Disse polypper kan fjernes under bedøvelse uden den store risiko for tab af hørelse. De vil dog kunne vende tilbage.
Der findes også polypper, der sætter sig i mellemøret. Mellemøret står i forbindelse med munden, så man kan trykudligne (f.eks. når man køre under Storebælt eller letter i et fly). Infektioner i munden og halsen kan være en mulig årsag til at polypper opstår i mellemøret. Hvis denne slags polypper skal fjernes, vil det gå ud over hørelsen, og dyret vil blive døvt. Ofte er det en mindre bekymring, fordi katten eller hunden allerede inden operationen er døv pga. polyppen.

Post-mortem
Betyder egentlig efter døden. Betegnelsen bruges ofte om undersøgelse efter patient er død, altså en obduktion

PRA
Forkortelse for Progressiv Retinal Atrophy. Eller progressiv retinaløsning på dansk.
Man kan teste for sygdommen ved genetisk test. Se mere her: Animal Healt Trust.

Prednisolon
Glucocorticoid. Syntetisk kortisol.

Proktoskopi
Kaldes også retoskopi. Undersøgelse af tyktarm og endetarm ved hjælp af kikkert. Ved kikkertunderøgelsen kan man vurdere slimhinden, eventuelle tumores og om nødvendigt tage vævsprøver (biopsier). Undersøgelsen kan være smertefuld og kræver bedøvelse.

Protozo
En encellet mikroorganisme, der typisk er større end bakterier.

Præmolar
Latisk betegnelse for de forreste små kindtænder.

PU/PD
Forkortelse for polyuri/polydipsi, der betyder tisser meget/drikker meget.

Pus
Kaldes også materie. Gullig tyktflydende væske, der dannes ved betændelse. Består typisk af døde immunforsvarsceller og eventuelt bakterier.

Pustel
Blære i huden med indhold af materie/pus. Sagt mere populært: En bums.

Px
Forkortelse for prognose. Vil typisk stå i journalen, hvor dyrlægen skriver, hvilken prognose sygdommen har.

Pyometra
Latin for livmoderbetændelse. Livmoderen ophober pus. Symptomerne er ofte feber, øget drikkelyst, nedsat humør og i nogle tilfælde ildelugtende flåd fra skeden. Kan behandles medicinsk og kirurgisk alt efter hvor langt fremskredet sygsommen er. Hos hunhunde vil man ofte først opdage sygdommen på et tidspunkt, hvor kirurgisk behandling er den klogeste løsning. I de tilfælde er behandlingen at sterilisere hunhunden.

Pyruvate Kinase Deficiency
Arvelig sygdomen, hvor de røde blodlegemer mangler enzymet pyruvate kinase (PK). Det giver cellerne en kortere levetid og patienten får derfor blodmangel.

Q

Quinckes ødem
Andet navn for angioødem

R

RA
Forkortelse for rheumatoid artritis der betyder kronisk leddegigt.

Rabies
Virusinfektion i nervesystemet med høj dødelighed. Kaldes også hundegalskab, men angriber også katte og andre dyr. Der kan vaccineres imod sygdommen.

Recessiv nedarvning
Undertrykt gen. Dvs. En upåvirket bærer af en genetisk egenskab eller sygdom.

Rektum
Latin for endetarm.

Retrievereksem
Andet ord for Hot Spot.

RFID-chip
Passiv radiosender, der bruges til chipmærkning af hunde og katte.
{slimbox images/photo/microchip_stoerrelse_id_chip_maerkning.jpg,images/thumbnails/tn_microchip_stoerrelse_id_chip_maerkning.jpg,Microchip til ID-mærkning af hunde og katte.; images/photo/microchip_naal_id_chip_maerkning.jpg,images/thumbnails/tn_microchip_naal_id_chip_maerkning.jpg,Microchip til ID-mærkning af hunde og katte.}

Ringorm
Ringorm er, til trods for navnet, en svampeinfektion, der kan skyldes svampene Microsporum eller Trichophyton. Infektionen forekommer i de yderste hudlag og hårsækkene og kan smitte til mennesker, hvor det også kaldes hudsvamp. Det vil sige, at infektionen er en zoonose.
Ringorm viser sig ofte på katte som enten røde irriterede områder, der kan være lidt hævede, eller som et tørt og skællende område. Det vil ofte give bare pletter, da det får katten til at tabe hårene i det inficerede område. Nogle gange kløer det, andre gange gør det ikke. Det kan sidde overalt på kroppen, men ses oftest i hovedet, på ørerne eller på poterne.
Ringorm hos katte behandles oftest med præparatet Itrafungol, der hæmmer svampevækst. Det kan være en fordel at holde et inficeret område rent med klorhexidin. Det kan tage noget af irritationen og kløen.

ROM
Forkortelse for Range Of Motion. Kaldes på dansk fuld bevægelsesfrihed. Bruges ved halthedundesøgeler til at beskrive om ben og led kan bevæges ud I alle naturlige stillinger.

RTG
Forkortelse for røntgen.

Ruptur
Latin for overrivning eller bristning.

Røde blodlegemer eller røde blodceller
Kaldes erythrocytter på latin. Celler i blodet, der giver det sin røde farve. Er ansvarlige for at transportere ilt rundt i kroppen.

S

SAM
Forkortelse for Systolic Anterior Motion. Betegnelsen beskriver en unormal bevægelse af en hjerteklap i venstre side af hjertet - den forreste mitralklap. Fænomenet kan ses ved ultralydsskanning af hjertet og ses f.eks. i forbindelse med forstørrelse af venstre hjertekammer. HCM, medfødte morfologiske ændringer og blodinfektioner er mistænkt som årsag. Der er dog ingen sikre beviser, der enten bekræfter eller afviser det.

Sarkom
Tumortype, der ofte er malign (ondartet). Kan f.eks. være cancer i bindevæv, knogle, brusk, muskler, blodkar eller lymfevæv.

SC
Forkortelse for det engelske subcutaneous. Subkutan/subcutan på dansk. Betyder under huden.

Sedation
Medicinsk beroligelse. Bruges f.eks. i forbindelse med nogle typer røntgenbilleder og til mindre kirurgiske indgreb og lettere tandrensning.

SID
Latinsk forkortelse for én gang daglig. Bruges f.eks. om medicin: Giv tabletter SID.

Sinister
Latin for venstre. Fortortes Sin.

Skab
Infektion i huden med en mide, der hedder Sarcobtes scabies. Kan smitte fra ræve til hunde eller fra hund til hund. Ses kun meget sjældent hos katte. Der findes ingen vaccine imod skab, men miderne kan behandles med parasitmiddel. Hvis det smitter til mennesker, kaldes det fnat.

Skjoldbruskkirtel
Mindre hormonproducerende kirtel, der sidder lige bag ved strubehovedet. Hævelse af kirtlen kaldes også struma. Hvis kirtlen er for stor eller producerer for store mængder hormon, giver det forhøjet stofskifte. Ses hyppigere hos katte end hunde.

Skopi
Ordet bruges ofte som fællesbetegnelse for kikkertundersøgelse. Egentlig betyder det bare at undersøge med synet. Se også artroskopi, bronkoskopi, endoskopi, gastroskopi, laparoskopi, otoskopi og proktoskopi.

Slidgigt
Ved slidgigt er ledbrusken inde i ledet slidt eller beskadiget. Symptomerne er smerte eller stivhed efter hvile, knaselyde når ledet bevæges, pludselig hævelse og nedsat bevægelighed. Det er kendetegnende for slidgigt, at det gør ondt lige når dyret rejser sig, men bliver bedre efter lidt bevægelse. Bliver bevægelserne for voldsomme eller for langvarige, vil smerterne komme igen.
Ledbrusken er normalt et beskyttende lag på endefladerne af knoglerne i et led. Hvis brusken er blevet ru, vil bevægelse af ledet skabe irritation inde i ledet. Bliver irritationen ved, vil der blive dannet knoglenyvækster omkringledet og knogleenderne vil langsomt blivere tykkere og fladere. Der kan komme inflammation i ledet. Det betyder at ledet bliver ømt, varmt og hævet og man kan i nogle tilfælde se nedsat bevægelighed af ledet. Symptomerne kan altså variere meget. Nogle dage er der kun svage symptomer andre dage kan de være mere akutte og tydelige.
Slidgigt behandles med kontrolleret fysisk aktivitet, vægttab eller med medicin. Ofte kombineres de tre. Den fysiske aktivitet skal styrke musklerne omkring ledet så bevægeligheden bliver bedre.

Den medicinske behandling skal lindre smerterne. Her vil man ofte vælge et NSAID-præparat eller et opioid. Man kan også forsøge med glucosamin og/eller fiskeolie, der er byggesten for ledbrusk. Der er kun meget sparsom videnskabelig dokumentation for deres virkning. Tanken er, at brusken bliver styrket ved, at tilføre byggestenene.

Spondylose
Betegner en tilstand, hvor der dannes uregelmæssige knoglenydannelse på ryghvirvlerne. Forandringerne kan ses på røntgenbilleder.

Stenose
Betyder forsvævring på græsk. Bruges blandt andet ifm. blodkar, der har for smal passage et eller flere steder.

Sterilisation
1: Ordet bruges på dansk oftest om fjernelse af æggestokkene og/eller livmoderen hos tæver og hunkatte. Betyder egentlig afsnørinng af hormonproducerende kønsdele hos begge køn.
2: At fjerne bakterier og andre smittekim. Kan foregår ved opvarmning, overtryk, gas eller bestrålling.

Strabismus
Skelen. Det ene eller begge øjne afviger ind med midten. Altså hen over næseryggen.

Struvit
Krystaltype, der kan findes urin. Hyppigst hos katte. Krystallen består af magnesium, ammoniak og fosfat.
{module Linkboks - flutd}

Subkutan / subcutan
Fint ord for under huden. Forkortes normalt SC efter det engelske subcutaneous

Sundhedsattest
Attest, der bliver skrevet hos dyrlægen. Dyrlægen skriver under på, at dyret fremstår sundt og raskt og ikke viser symptomer på sygdomme.

Sundhedstjek
Hos dyrlægen for hundene og kattene ofte et sundhedstjek som den indledende undersøgelse. Alle dyr der f.eks. skal vaccineres, ud at rejse eller under bedøvelse vil få et sundhedstjek. Sundhedstjekket kan indeholde følgende:
 • Øjne, hornhinde og slimhinder er normale og fugtige
 • Mundhulen, tænder og næse er normale. Ingen tegn på betændelse, sår, knuder/hævelser og tandsten
 • Hjerte og vejtrækning lyder normalt
 • Hud og pels er ren og pæn. Der er ikke tegn på parasitter, skæl eller bare pletter
 • Ben, poter og kløer er parvis ens og uden smerter og ømheder
 • Navle og lyske er uden brok
 • Ernæringstilstand og vægt

 • Sutur
  Kirurgisk sammensyning. F.eks. synningen af et operationssår. Suturene (stingene) fjernes normalt efter 10-14 dage afhænget at typen.

  Syringomyelia
  Sygdom hos hunde, hvor hjernestammen har større og mindre væskefyldte hulrum. Nervecellerne bliver ødelagt disse steder. Viser sig ved at hunden overstrækker benene eller placerer benene længere fra hinanden end normalt. Kan også give lammelse af bagparten. Ses som arvelig sygdom hos Weimaraner og Cavalier King Charles Spaniel.

  T

  Talgkirtel
  Kirtler i huden, der udskiller fedtet sekret.

  Tandresorptioner
  Forkortes TR, klik for at se mere. Tidligere også kaldet FORL og neck lesions.

  Tarminvagination
  Også kaldet intussusception. En tilstand, hvor et stykke af tarmen er foldet ind over sig selv.

  Taurin
  Aminosyre. Katte kan kun danne begrænsede mængder og er derfor afhængig af at indtage det i foderet. Fås bl.a. fra animalsk protein.

  Telogen effluvium
  Synkronisering af en større mængde hår, der så får dem til at falde ud samtidig. Ses oftest efter fødsel, men kan også skyldes stress, fejlernæring og medicinsk behandling.

  Tentativ diagnose
  En foreløbig diagnose, dyrlægen arbejder med indtil den kan af- eller bekræftes.

  Theobromin
  En kvælstofholdig forbindelse, der kan udvindes af te- og kakaoplanter. Bruges i medicinske doser til at øge urinproduktionen, stimulere hjertemuskulaturen og sænke blodtrykket. Ved indtag af større mængder, kan stoffet give forgiftningssymptomer. Ses f.eks. ved chokoladeforgiftning hos hunde og katte.

  {module Linkboks - Chokoladeforgiftning|none}

  Thymus
  Det latiske ord for brisselen. Overordnet lymfeorgan, der er placeret i brysthulen omkring de første ribben.

  TID
  Latinsk forkortelse for tre gang daglig. Bruges f.eks. om medicin: Giv øjendråber TID.

  Titer
  Mængen af indholdet af et virksomt stof i en opløsning. F.eks. mængden af antistoffer i en blodprøve.

  Tonometri
  Måling af tryk f.eks. i øjet. Nogle sygdomme giver for højt tryk i øjet og andre giver for lavt. Måling af trykket i øjet er vigtigt i diagnostikken af bestemte typer øjenbetændelse og andre sygdomme i øjet.

  Toxoplasmose
  Infektion med den parasit, der hedder Toxoplasma gondii, kaldes Toxoplasmose. På dansk kaldes sygdommen haresyge. Hos katte giver det typisk tynd mave, hvis der overhovedet opstår symptomer. I slemme tilfælde kan sygdommen give nedsat appetit, nedstemt humør, vejrtrækningsbesvær og endda forsage døden. Toxoplasmose er en zoonose og smitter ved at man får parasittens æg ind gennem munden. Det kan f.eks. ske ved at man har parasitæg på fingrene efter at have gjort kattebakken ren. Har man haft infektionen én gang, bliver man immun og kan altså ikke få den igen.

  TPR
  Forkortelse for Temperatur, Puls og Respiration (vejrtrækning). Forkortelsen bruges i journaler til at skrive basale data om patienten. Eksempelvis: TPR: 38,5 / ca. 120 / 24

  TR
  Forkortelse af Tandresorptioner. Aktiv fremadskridende destruktion af tænderne af kroppens egne celler. Man kender ingen definitiv årsagssammenhæng (ætiologi). Symptomerne er ofte smerte og andre mere uspecifikke symptomer som nedsat spiselyst, tænderskæren, nedstemt humør.
  Diagnosen stilles med røntgen og visuel inspektion. Læsionerne er først direkte synlige i den sene fase - altså når det er for sent. Behandlingen vil ofte være udtrækning af tanden.
  Venstre billede herunder viser 3 normale tænder i undermunden på en kat uden TR. På billedet til højre ser du en kat hvis ene tand har TR.
  {slimbox images/photo/tandresorption_tr_forl_normal_kat.jpg,images/thumbnails/tn_tandresorption_tr_forl_normal_kat.jpg,Her ser du 3 normale tænder i undermunden på en kat. Den mindste er forrest og den store bagerst. Katten kigger altså imod venstre.; images/photo/tandresorption_tr_forl_hos_kat.jpg,images/thumbnails/tn_tandresorption_tr_forl_hos_kat.jpg,Kat med TR. Her ser du 3 tænder i undermunden på en kat. Den mindste til venstre er under nedbrydning og har altså TR - FORL. Katten kigger imod venstre}

  Tumor
  Betyder hævelse eller svulst på latin. Betegner egentlig alle former for hævelse, men bruges dog på dansk oftest om cancersvulter.

  Tx
  Forkortelse for terapi. Vil typisk stå i en journal på det sted, hvor dyrlægen beskriver behandlingen.

  U

  Udredning
  Betyder redegørelse. Bruges om de undersøgelser og diagnostike prøver man foretager for at forklare patientens symptomer.

  Ultralyd eller ultralydsskanning
  Ultralyd er lydbølger med meget høj frekvens. Så høj at den ikke kan høres af det menneskelige øre. Lydbølgerne udsendes fra et lydhoved – en transducer og bliver kastet tilbage fra overgangene mellem forskellige væv i kroppen. En computer omsætter forskellene i hvor lydene kastes tilbage fra til et billede. Undersøgelsen kræver sjældent bedøvelse og er ikke farlig for dyret.

  Urea
  Affaldsprodukt efter kroppens nydbrydning af protein. Skal udskilles gennem nyrerne og for høje værdier i blodet, tyder derfor på nedsat nyrefunktion.

  Uterus
  Latin for livmoder.

  UTI
  Forkortelse for det engelske Urinary Tract Infektion. Populært på dansk blærebetændelse eller blæreinfektion. Betegnelsen dækker dog også over betændelse i urinrøret og urinledere.

  Uveitis
  Betændelse i uvea, der er en fællesbetegnelse for iris (regnbuehinden), strålelegemet og årehinden.

  V

  Vaccination
  Injektion med vaccine. Har til formål at give aktiv immunitet overfor en bestemt smittekilde.

  Vertebrat
  Hvirveldyr. Dvs. dyr med en rygsøjle.

  Veterinær
  Det latinske ord for dyrlæge.

  Vokseværk
  Vokseværk hos dyr er ikke velbeskrevet og det diskuteres stadig om det overhovedet findes hos hunde og katte. Ordet betegner oprindeligt en godartet smertetilstand i muskler og ledbånd hos børn. Hos hunde er betegnelsen fejlagtigt brugt om sygdommen panosteitis, der er en betændelsestilstand i knoglerne og altså ikke i musklerne.

  von Willebrand's disease
  Arvelig blødersygdom hos hunde. Tidligere set hyppigt hos f.eks. kooikerhondje.
  Man kan teste for sygdommen ved genetisk test. Se mere her: Animal Healt Trust.

  Vulva
  Anatomisk betegnelse for de ydre hunlige kønsorganer.

  Vægtfylde
  Kaldes også massefylde. Beskriver hvor tung en væske er pr. ml. og er defineret som masse pr. rumfangsenhed. F.eks. er rent vand 1,0 g/ml

  W

  Weils sygdom
  Se leptospirose.

  X

  X-bunden arv
  Arv der er bundet til x-kromosomet. Også kaldet kønsbunden arv.

  Y

  Y-bunden arv
  Arv der er bundet til y-kromosomet – ses meget sjældent. Også kaldet kønsbunden arv.

  Z

  Zoonose
  En sygdom, der kan smitte fra mennesker til dyr.

  Æ

  Æggestok
  De hunlige kønskirtler. Modsvarer testiklerne hos handyr. Producerer kvindelige kønshormoner og ægceller. Ovarie eller ovarium på latin.

  Ætiologi
  Den mest direkte oversættelse er sygdomsårsagerne. Dvs. samlet betegnelse for de forskellige årsager der tilsammen kan give en bestemt sygdom.

  Ø

  Ødem
  Væskeansamling. Kan være lokal som en enkelt blød bule, regional som ved vand i benene eller diffus som f.eks. vand i lungerne.

  Øremide
  Lille hvid eller grå mide, der lever i øregangen. Ses oftere hos katte end hunde. Miden producerer et karakteristisk ørevoks, der er sort eller mørkebrunt og kan minde om kaffegrums. Miden behandles medicinsk enten som indsprøjtninger, midicin på huden i nakken, medicin i øregangen eller som en kombination af de tre.

  Å

  Åben fraktur
  Brud på en knogle hvor, knogleenderne stikker igennem huden så knoglen kan ses.  Add comment


  Security code
  Refresh

  Skrevet af dyrlæge Søren Drimer Pejstrup

  Skrevet af dyrlæge Søren Drimer Pejstrup

  Jeg blev færdiguddannet som dyrlæge i 2008 og efter meget kort tid opdagede jeg at mange ejere havde de samme bekymringer og stillede de samme spørgsmål.

  I 2009 startede jeg så Spørg Dyrlægen for at kunne svare på mange af de spørgsmål og på den måde være med til at give en større tryghed for bekymrede hundeejere.

  Tanken er, at hvis jeg kan svare på de indlende spørgsmål her, kan du bruge tiden på mere avencerede spørgmål hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!

  Du kan kontakte mig på siden her eller på facebook.com/spoergdyrlaegen

  Kunne du lide denne artikel?

  Nyheder og gode råd

  Vil du have nyheder, fifs og gode råd om hunde og katte?

  Tilmeld dig og få besked, når der sker noget nyt på SpørgDyrlægen.dk og Dyrlægepriser.com


  Hvilke dyr interesserer dig?
   

  Støt projektet

  Hjælp med at holde denne side gratis

  Alle donationer
  - store som små -
  bliver modtaget med samme taknemlighed

  Shop

  Shop

  Foredrag

  Foredrag

  Anmeldelser

  Anmeldelser

  Støt projektet

  Hjælp med at holde denne side gratis

  Alle donationer
  - store som små -
  bliver modtaget med samme taknemlighed