Blog

Hjælp andre som dig med at finde denne artikel!

Februar 2012

kikkertundersoegelse-arthroskopi-hund

Arthroskopi er kikkertundersøgelse af led. Her fortæller jeg noget om hvordan, det bliver brugt og til og hvad man kan se og behandle.

Du kommer med på tur til Gent i Belgien, hvor jeg er på kursus i kikkertundersøgelse af hunde.

Kikkertundersøgelse af albuen

Ved kikkertundersøgelse af albuen leder vi oftest efter albueledsdysplasi. Albueledsdysplasi er en samlet betegnelse for i alt 3 forskellige sygdomme.

Den mest almindelige form for albueledsdysplasi hedder FCP – fragmenteret coronoid prosess. På almindelig dansk betyder en knoglefremspring på albuebenet, der er knækket af og skal fjernes. Det bliver ofte kompliceret fordi stumpen ligger inde i ledet og derfor ikke bare lige er til at tage ud.

En anden form hedder OCD. Det er ved de fleste kender som en ledmus. Det er en bruskflap, der ikke sidder ordentlig fast og som enten flapper ind i ledet eller flyder frit rundt. Den flap skal ud.

Den sidste form hedder UAP. Den er som den første en knoglestump, der ikke sidder fast.

 

Kikkertundersøgelse af skulderen

I skulderen finder man mange forskellige problemer, der kræver at man har en kikkert til at kigge indenfor. Her kan man også finde ledmus, som den i albuen, vi bruger også kikkertundersøgelsen til at vurdere ledet, hvis det er blevet skadet. Det er ikke alle problemer man kan klare med kikkerten, men det er et vigtigt værktøj til at give et oveblik.

 

På kursus i Belgien

Vi er blevet delt ind i mindre grupper og har alle fået et tårn udstyr på. Det består af en lysboks, der sender lys med lyslederkapel over til kikkerten, så er der et kameraboks – dvs. kameraret sidder fast på kikkerten, men informationen ender her og kommer op til skærmen her.

Add comment


Security code
Refresh

Skrevet af dyrlæge Søren Drimer Pejstrup

Skrevet af dyrlæge Søren Drimer Pejstrup

Jeg blev færdiguddannet som dyrlæge i 2008 og efter meget kort tid opdagede jeg at mange ejere havde de samme bekymringer og stillede de samme spørgsmål.

I 2009 startede jeg så Spørg Dyrlægen for at kunne svare på mange af de spørgsmål og på den måde være med til at give en større tryghed for bekymrede hundeejere.

Tanken er, at hvis jeg kan svare på de indlende spørgsmål her, kan du bruge tiden på mere avencerede spørgmål hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!

Du kan kontakte mig på siden her eller på facebook.com/spoergdyrlaegen

Kunne du lide denne artikel?

Nyheder og gode råd

Vil du have nyheder, fifs og gode råd om hunde og katte?

Tilmeld dig og få besked, når der sker noget nyt på SpørgDyrlægen.dk og Dyrlægepriser.com


Hvilke dyr interesserer dig?
 

Støt projektet

Hjælp med at holde denne side gratis

Alle donationer
- store som små -
bliver modtaget med samme taknemlighed

Shop

Shop

Foredrag

Foredrag

Anmeldelser

Anmeldelser

Støt projektet

Hjælp med at holde denne side gratis

Alle donationer
- store som små -
bliver modtaget med samme taknemlighed