Blog

Hjælp andre som dig med at finde denne artikel!

Hvad er resistens og hvordan opstår resistente bakterier

Jeg fortæller lidt om hvad resistens er og hvordan resistente bakterier opstår. Jeg fortæller hvorfor antibiotika i for lave doser, har større risiko for at give resistens end hvis det bliver givet i højere doser.

Jeg kommer med en kommentar til programmet Kontant på DR1. De sendte nemlig en udsendelse om dyrlæger i tirsdags d. 29. november 2011. Programmet er efter min mening lidt sjusket lavet og jeg vil gerne prøve at nuancere billedet lidt.

Resistens betyder modstandsdygtighed

Resistens betyder i sin enkelhed modstandsdygtighed. Når ordet bliver brugt om bakterier, mener man, at bakterien er modstandsdygtig overfor en eller anden type antibiotika.

 

Antibiotika i for lav dosis eller for kort tid

Når de stærkeste bakterier overlever og får muligheder for at dele sig kan de med tiden blive resistente.Giver man antibiotika i for kort tid eller i for lav dosis, slår man kun nogle af bakterierne ned. De svageste bakterier bukker under først, mens de stærkeste overlever og kan blive til flere. De stærkeste bakterier kan bedre klare antibiotikaen og den egenskab kan de give videre til næste generation.

 

Resistente bakterier

Efter flere generationer er alle de svageste bakterier væk. De stærke, der er tilbage, er i stand til at håndtere antibiotikaen og er nu resistente.

 

 

Julefoto-konkurrence

Læg din hund eller kats bedste julebillede på Facebook og deltage i julekonkurencen. Præmien er en samling merchandise, som jeg har samlet ind i løbet af året. Vinderen bliver fundet til jul 2011.

 

DR1 Kontant

Programmet var delt op i 3 dele, med 3 forskellige sager. Og det ligger på nettet, så du kan ses det, hvis du vil. Klik her...

 

Dyrlægekritik: Arbejdsplads vs. erfaring.

I første del tager programmet en hund med til 2 forskellige dyrlæger og sammenholder de oplysninger de får fra de 2 dyrlæger. De kritisere den første dyrlæge for at give forket vejledning.

Det undrer mig, at de tager dyrlægens ord på KU som den gældende sandhed. De nævner ikke noget om dyrlægernes arbejdserfaring eller baggrund. De tager blot det sted dyrlægen arbejder som garant for sandheden i dyrlægens udsagn.

I princippet kan dyrlægen på KU have været en studerende, som det ofte er, første gang man tropper op med en patient på universitet. Alligevel bruger programmet udsagnet som basis for at kritisere en anden dyrlæge.

De burde have opsøgt en specialiceret dyrlæge på det specifikke område. Det er usagligt og dårlig journalistik.

 

Forkert parasit: Mider og hjerteorm

I programmet snakker de også om en Rottweiler, der led af blodmangel (non-regeneratic anæmi). Dyrlægen i programmet nævner hjerteorm, som en mulig forklaring til diagnosen. Miden, der bliver vist i programmet er ikke en hjerteorm og miden kan ikke være årsagen til hundens blodmangel.

Kontant kritiserer dyrlægerne for at have lavet en for dyr udredning uden at kunne behandle hunden og for ikke at vide hvad den fejler. Det er for ringe at redaktionen ikke selv har forstået problematikken eller årsagssammenhængen, men alligevel kritiserer parterne i sagen. Det er for ringe research.

 

Jeg er også almindelig forbruger

Jeg ser selv programmet som almindelig forbruger, for jeg har også brug for håndværkere og løbesko. Områder jeg er lige så blank på, som mange sikkert er på dyrlæge-området. Nu rammer de altså blot et område, jeg kender til. Nu kan jeg så pludselig se fejlene og manglerne i programmet, og bliver bekymret for, om deres dækning af andre emner har det samme lave niveau.

Jeg synes det er irriterende og ubehageligt at et program, der slår sig op på at tale de forsømte forbrugeres sag og på at skulle afsløre fejl, selv laver så (for fagpersoner) åbentlyse fejl. Det er også bekymrende at de behandler emnerne så sjusket.

Jeg vil anbefale at alle tager Kontants udsagn med en hvis ro og overvejer, om der kan være dele om emnet, programmet ikke har fremlagt.

 

For min egen regning

Jeg kender ingen af de dyrlæger, der bliver omtalt og jeg kan ikke sige noget om problemstillingerne i de enkelte sager. Det er ikke kun fordi jeg selv er dyrlæge, at jeg bliver stødt over programmet. min irritation skyldes mere måden programmet er udformet på og den usaglige og unuancerede måde, de behandler emnerne på.

 

Klage over dyrlæger

Og så lige et råd til sidst: Hvis du ønsker at klage over en dyrlæge, eller den behandling dit kæledyr har fået kan du klage. Du skal henvende dig hos Dyrlægeankenævnet som blandt andet drives af forbrugerrådet. Der sidder uvildige personer med kendskab til sygdomme, jura og ret og rimeligt. Få din sag vurderet af uvildige i forbrugerrådet.

Add comment


Security code
Refresh

Skrevet af dyrlæge Søren Drimer Pejstrup

Skrevet af dyrlæge Søren Drimer Pejstrup

Jeg blev færdiguddannet som dyrlæge i 2008 og efter meget kort tid opdagede jeg at mange ejere havde de samme bekymringer og stillede de samme spørgsmål.

I 2009 startede jeg så Spørg Dyrlægen for at kunne svare på mange af de spørgsmål og på den måde være med til at give en større tryghed for bekymrede hundeejere.

Tanken er, at hvis jeg kan svare på de indlende spørgsmål her, kan du bruge tiden på mere avencerede spørgmål hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!

Du kan kontakte mig på siden her eller på facebook.com/spoergdyrlaegen

Kunne du lide denne artikel?

Nyheder og gode råd

Vil du have nyheder, fifs og gode råd om hunde og katte?

Tilmeld dig og få besked, når der sker noget nyt på SpørgDyrlægen.dk og Dyrlægepriser.com


Hvilke dyr interesserer dig?
 

Støt projektet

Hjælp med at holde denne side gratis

Alle donationer
- store som små -
bliver modtaget med samme taknemlighed

Shop

Shop

Foredrag

Foredrag

Anmeldelser

Anmeldelser

Støt projektet

Hjælp med at holde denne side gratis

Alle donationer
- store som små -
bliver modtaget med samme taknemlighed