Video

Hjælp andre som dig med at finde denne artikel!

 

txtI modsætning til en almindelig tatovering i øret, kan chippen sættes under huden i nakken uden at hunden eller katten skal bedøves. Det er hurtigt og nemt at gøre. ID-nummeret i chippen er unik og ingen andre dyr i verden får det samme nummer. Du kan måske mærke chippen under huden, men den gemmer sig ofte så godt at men ikke kan mærke den. Den skal aflæses med en skanner.


{module AddThis til artikel-intro|none}{module Linkboks - Chipmærkning af katte}

 

{slimbox images/photo/microchip_stoerrelse_id_chip_maerkning.jpg,images/thumbnails/tn_microchip_stoerrelse_id_chip_maerkning.jpg,Microchip til ID-mærkning af hunde og katte.; images/photo/microchip_naal_id_chip_maerkning.jpg,images/thumbnails/tn_microchip_naal_id_chip_maerkning.jpg,Microchip til ID-mærkning af hunde og katte.}

Teknologien i microchippen

En mikrochip består af en metalspole, der fungerer som radioantenne, og en lille computerchip. Der kan ligge alle former for informationer på chippen. I det her tilfælde er det en talkode med 15 chifre. Det hele er pakket ind i en kappe, så det ikke bliver vådt.

Chippen og spolen er det man kalder en passiv radiosender eller en RFID-chip. Den bruger ikke strøm og har ikke brug for et batteri. Når chippen modtager et radiosignal fra en skanner, bruger den energien fra signalet til at sende de digitale informationer tilbage til skanneren. Mikrochippen er den mest almindelige måde at mærke hunde på i Danmark, men katten kan også få en chip.

 

Mærkning med chip kræver ikke bedøvelse

I modsætning til en almindelig tatovering i øret, kan chippen placeres under huden uden at hunden eller katten skal bedøves. Nålen er temmelig stor, og det niver selvfølgelig at blive stukket, men det gør ikke så ondt, at bedøvelse er nødvendig. Chippen i sig selv gør ikke ondt, og dyret vil ikke kunne mærke den bagefter. Der er altså ingen langtidsvarende gener forbundet med chipmærkning.

 

Du kan måske mærke chippen

Det er ikke unormalt, at der kan komme en dråbe blod fra huden efterfølgende. Det afhænger af, om man har været uheldig at stikke i nærheden af et blodkar. I starten vil man ofte kunne mærke chippen under huden. Det er også helt normalt. Med tiden vil den blive kapslet ind i arvæv og fedt, og den vil blive mindre tydelig.

Mikrochippen kan i princippet vandre under huden, men det sker meget, meget sjældent. Hvis chippen er holdt op med at virke, skyldes det ofte, at indpakningen er blevet utæt, og spolen har fået fugt.

 

En micrchip kan ikke ses som en tatovering

Som det er nu, er chippen den hurtigste og nemmeste måde at mærke et dyr på. Mange steder vil det også være det billigste, hvis man samtidig regner med at dyret skal i bedøvelse for at få en tatovering i øret. Ulempen er, at chippen ikke kan ses eller læses uden en skanner. Det betyder ikke så meget for hunde da de ikke lever uden ejer i Danmark. Man ved derfor, at en hund må have en mærkning et eller andet sted. Sådan er det ikke nødvendigvis med katte. De lever frit i naturen i Danmark, og der findes derfor mange umærkede katte. Falck, politiet, internaterne og dyrlægerne ved selvfølgelig at man skal lede efter en chip på en kat. Det er dog ikke sikkert, at man tænker over det, hvis katten bliver fundet af private. Man kan derfor stadig med rette argumentere for, at en synlig tatovering er det bedste for nogle katte.{module Ads by Google - Artikel-bund|none}

Add comment


Security code
Refresh

Skrevet af dyrlæge Søren Drimer Pejstrup

Skrevet af dyrlæge Søren Drimer Pejstrup

Jeg blev færdiguddannet som dyrlæge i 2008 og efter meget kort tid opdagede jeg at mange ejere havde de samme bekymringer og stillede de samme spørgsmål.

I 2009 startede jeg så Spørg Dyrlægen for at kunne svare på mange af de spørgsmål og på den måde være med til at give en større tryghed for bekymrede hundeejere.

Tanken er, at hvis jeg kan svare på de indlende spørgsmål her, kan du bruge tiden på mere avencerede spørgmål hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!

Du kan kontakte mig på siden her eller på facebook.com/spoergdyrlaegen

Kunne du lide denne artikel?

Nyheder og gode råd

Vil du have nyheder, fifs og gode råd om hunde og katte?

Tilmeld dig og få besked, når der sker noget nyt på SpørgDyrlægen.dk og Dyrlægepriser.com


Hvilke dyr interesserer dig?
 

Støt projektet

Hjælp med at holde denne side gratis

Alle donationer
- store som små -
bliver modtaget med samme taknemlighed

Shop

Shop

Foredrag

Foredrag

Anmeldelser

Anmeldelser

Støt projektet

Hjælp med at holde denne side gratis

Alle donationer
- store som små -
bliver modtaget med samme taknemlighed