Video

Hjælp andre som dig med at finde denne artikel!

Hot Spot / Retrievereksem er en voldsom og kløende hudbetændelse

Hot Spot er betegnelsen for en voldsom og kløende hudbetændelse. Sygdommen har mange navne og bliver også kaldt retrievereksem, sommereksem eller våd hudbetændelse eller våd eksem.

Mere faglige korrekte udtryk er pyotraumatisk dermatitis og furunkulose. Og der er mange flere. For nemheds skyld holder jeg mig til Hotspot.

Symptomer på Hotspot

Hot Spot er en betændelse, der sidder i huden under pelsen. Du kan altså ikke nødvendigvis se såret direkte. Du kan måske se at pelsen klistrer sammen et sted og hvis du kigger nærmere efter, vil huden have et rødt eller gulligt sår. Det klør som regel enormt meget og er måske endda smertefuldt.

 

Et Hot Spot starter som en rift i huden

 

Hot Spot opstår i et sår eller i en rift, som kan komme mange steder fra. Hunden kan klø sig i huden eller i ørerne. Hunden kan også rive sig på grene, have småsår efter leg med en anden hund eller efter flåter og insektstik. Tæt og sammenfiltret pels kan også småblødninger i hårsækkene. Det er i princippet lige meget, hvor riften kommer fra, bare der er en skade i huden.

Når en rift udvikler sig til et Hot Spot skyldes det ofte de bakterier, der hedder Stafylokker. Den slags bakterier kan rigtig godt lide varme og fugt. Det vil sige at der ofte kommer flere Hot Spots om sommeren i varmt og fugtigt vejr. Bakterierne har altså mere optimale levevilkår.

Her er en Hot Spot på en hund før jeg går i gang med behandlingenSådan ser pelsen ud over et Hot Spot - den er våd og klistretHer bliver pelsen klippet af og Hot Spottet bliver hurtigt synligtSådan ser et hot spot ud efter at pelsen er barberet af og såret er blevet renset

 

Hot Spots smitter ikke

Hot Spots smitter ikke direkte. Der er enormt mange bakterier lige i det inficerede område og de bakterier kan godt slå sig ned andre steder. De springer dog ikke fra hund til hund og giver hot spots. Der skal stadig en rift eller skade i huden til.

 

Behandling af Hot Spot

Pelsen skal klippes af og såret skal renses. Området skal renses flere gange over nogle dage. Det skal hele tiden være tørt at se på. Hvis der kommer meget sårskorpe på, kan det også holde på fugten, så det skal også væk. Jeg bruger klorhexidin på gazetamponer til at rense med. Du kan også bruge engangsskumgummiklude.

 

Kløen gør det værre

Det vigtigt at stoppe hunden med at klø sig. Når først bakterierne har fået rigtig fat, klør det ofte helt enormt meget. Hvis hunden bliver ved med at klø sig, bliver det kun værre.

Det mindst medicinske er at give hunden en krave på, eller dragt eller sokker. Det kommer selvfølgelig an på, hvor såret sidder. Er det ikke nok kan mange give smertestillende medicin, som samtidig tager noget af irritationen. Jeg bruger oftest Metacam / Meloxidyl eller Rimadyl / Carprodyl. Er det heller ikke nok, kan man skrue yderligere op og bruge binyrebarkhomen.

 

Antibiotika kan være nødvendigt

Hvis Hot Spottet er stort og har bakterierne fået rigtig godt fat, er man nødt til at give antibiotika for at slå bakterierne ned. Antibiotikakuren varer ofte forholdsvis lang tid. Nogle gange i 3-4 uger.

Det er også lavet salver, der både indeholder binyrebarkhomen og antibiotika, som man kan smøre direkte på såret. Det dræber bakterier og lindrer kløen en del.

 

Behandling af Hot Spot opsummeret

 1. Klip pelsen af
 2. Rens og vask såret grundigt
 3. Stop hunden i at klø sig. Dette punkt er meget vigtigt
 4. Medicinsk salve kan være nødvendigt
 5. Antibiotika og/eller smertestillende medicin. ...eller:
 6. Antibiotika og binyrebarkhormon

 

Alternativ behandling af Hot Spot

 

Jeg har lavet en lille video om alternative behandlinger som du kan prøve af hjemme til lidt mindre Hot Spots. Her er lidt gode råd, du kan prøve af. Hvis du ikke kan få Hot Spottet under kontrol inden for 1-2 dage, skal der medicin til, og du skal en tur til dyrlægen.

Hvordan du kan undgå Hot Spots

Find årsagen til hvorfor din hund har fået rifter. Kan det være fordi hunden kradser sig selv? Eller kommer skrammerne andre steder fra?

 • Parasitter som lopper og flåter kan både give småsår og kløe
 • Allergi får mange hunde til at klø sig. Både i huden og i ørerne
 • Betændelse i analkirtlerne eller øregangene kan også få hunden til at klø sig selv
 • Saltrester i pelsen efter en svømmetur og sæberester efter et bad kan også give kløe
 • Medicinske sygdomme kan give forandringer i huden, der kan medvirke til at hunden får småsår, hvor en Hot Spot kan starte.

Nogle racer er mere udsat end andre. Det gælder f.eks. retrieverne, st. bernhard, new foundlænder og schæfere på grund af deres pels og tendens til allergi. Nogle af dem har tæt og sammenfiltret pels, der holder på fugt. Det kan hjælpe meget at holde pelsen ren og uden filtre.

Add comment


Security code
Refresh

Skrevet af dyrlæge Søren Drimer Pejstrup

Skrevet af Søren P

Kunne du lide denne artikel?

Nyheder og gode råd

Vil du have nyheder, fifs og gode råd om hunde og katte?

Tilmeld dig og få besked, når der sker noget nyt på SpørgDyrlægen.dk og dyrlaege-priser.dk


powered by TinyLetter

Støt projektet

Hjælp med at holde denne side gratis

Alle donationer
- store som små -
bliver modtaget med samme taknemlighed

Shop

Shop

Foredrag

Foredrag

Anmeldelser

Anmeldelser

Støt projektet

Hjælp med at holde denne side gratis

Alle donationer
- store som små -
bliver modtaget med samme taknemlighed

Dyreværn

Jeg donerer mindst 15 % af annonceomsætningen til dyreværn og velgørenhed hvert år.

 

Spørg Dyrlægen støtter Nordjysk Dyreredning

Spørg Dyrlægen støtter projekt udenfora

Spørg Dyrlægen Støtter Dyrenes Beskyttelse

Spørg Dyrlægen Støtter Inges Kattehjem