Video

Hjælp andre som dig med at finde denne artikel!

 

Akne hos katte giver sorte prikker i huden på hagen, men kan udvikle sig til sår og bumser

Hageeksem og akne hos katte giver sorte prikker i huden på hagen. I mere alvorlige tilfælde kan det udvikle sig til eksem med sår og bumser. For det meste kan det holdes ned med rensning og vask, men nogle katte har brug for medicinsk behandling med antibiotika og binyrebarkhormon (steroid).

Se også billederne af hvordan akne ser ud.


Symptomer på akne hos katte

Man ved meget lidt om årsagen hvorfor katteakne opstår. Teorien er, at det skyldes en keratiniserings lidelse - altså en forstyrrelse af cellerne i det yderste hudlag.

Ofte er der udslæt på hagen, men det kan også sidde på både over- og underlæbe og i læbefolden. Nogle gange klør det, men ikke altid.

I mere alvorlige tilfælde vil huden på hagen hæve op og der kan komme bumser og pustler.

 

Hvordan ser hageeksem ud?

Der vil være sort eller brunt fedtet udslæt på hagen og eventuelt læberne. I nogle tilfælde kan det ligne akne hos mennesker, hvor der går betændelse i huden og der kommer bumser og sår med skorper.

 

 

{slimbox images/photo/akne_hos_katte_tina_susanne_johansson.jpg,images/thumbnails/tn_akne_hos_katte_tina_susanne_johansson.jpg,Akne hos katte. Foto af Tina Susanne Johansson; images/photo/akne_hos_katte_eva_k.jpg,images/thumbnails/tn_akne_hos_katte_eva_k.jpg,Akne hos katte. Foto af Eva K; images/photo/akne_hos_katte_kattehjemmet_hilleroed.jpg,images/thumbnails/tn_akne_hos_katte_kattehjemmet_hilleroed.jpg,Akne hos katte. Foto fra Kattehjemmet i Hillerød; images/photo/akne_hos_katte_amalie_victoria_sejr_pedersen.jpg,images/thumbnails/tn_akne_hos_katte_amalie_victoria_sejr_pedersen.jpg,Akne hos katte. Foto af Amalie Victoria Sejr Pedersen}

Behandling af akne

Hageeksem og akne kan vise sig i forskellige grader.

Mild grad: Mindre sort udslæt og sorte prikker, der ikke klør, kan normalt holdes nede med almindelig rens og vask nogle gange om ugen. Brug shampoo, der er lavet specielt til katte. Du kan også bruge opvaskemiddel, der ofte er neutralt og godt til at opløses fedtet i huden. Det er kan også være en god ide at rense med klorhexidin.

Alvorlig grad: Hvis hagen og/eller læberne hæver op, får blære eller væsker, kan det skyldes bakterieinfektion. I de tilfælde skal katten have antibiotika sammen med daglig rensning. Hvis dine drikke- og foderskåle er lavet af plastic, kan det også være en god ide at skifte dem ud. Plastic kan forværre akne for nogle katte.

Svær grad: I nogle tilfælde skal antibiotikakuren forlænges op til 4-6 uger. Det afhænger af hvilke bakterier, der vosker i sårene. Pasteurella, Staphylokker og Streptokokker er almindelig og ganske svære at slå ned. Det kan også blive nødvendigt at give binyrebarkhormon i koretere tid.

 

Katteakne kan ligne andre sygdomme

Katte får af og til andre sygdomme, som har de samme symptomer som akne med sort eller brun eksem, sår, betændelse og hævelser. De kan også være med til at forværre tilstanden. Det kan f.eks. være:

  • Svampeinfektion med Microsporum eller Trichophyton: Ringorm hos katte
  • Allergi overfor f.eks. foder
  • Infektion med calicivirus.
  • Eosinofil granulom
  • Bakteriel pyodermi (primær hudbetændelse)
  • Svampeinfektion med Malassezia gærsvamp
  • Hårsækmider (demodicose)


Mange af disse andre sygdomme, vil dog ofte være synlige andre steder på kroppen og ikke kun på hagen. Hvis man har mistanke om en underliggende sygdom, er det naturligvis vigtigt at få den behandlet samtidig.

Add comment


Security code
Refresh

Comments  

-2 #1 Misseelsker 2015-02-05 11:12
Hej med jer. Jeg har netop opdaget nogle små sorte prikker på hagen, næsen og "læberne" af min kat, som også står beskrevet i artiklen. Jeg bekymrer mig selvfølgelig om min kat men også om der er fare for, at min kat kan smitte mig. Er der nogen, der ved noget om smittefaren?
Quote

Skrevet af dyrlæge Søren Drimer Pejstrup

Skrevet af dyrlæge Søren Drimer Pejstrup

Jeg blev færdiguddannet som dyrlæge i 2008 og efter meget kort tid opdagede jeg at mange ejere havde de samme bekymringer og stillede de samme spørgsmål.

I 2009 startede jeg så Spørg Dyrlægen for at kunne svare på mange af de spørgsmål og på den måde være med til at give en større tryghed for bekymrede hundeejere.

Tanken er, at hvis jeg kan svare på de indlende spørgsmål her, kan du bruge tiden på mere avencerede spørgmål hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!

Du kan kontakte mig på siden her eller på facebook.com/spoergdyrlaegen

Kunne du lide denne artikel?

Nyheder og gode råd

Vil du have nyheder, fifs og gode råd om hunde og katte?

Tilmeld dig og få besked, når der sker noget nyt på SpørgDyrlægen.dk og Dyrlægepriser.com


Hvilke dyr interesserer dig?
 

Støt projektet

Hjælp med at holde denne side gratis

Alle donationer
- store som små -
bliver modtaget med samme taknemlighed

Shop

Shop

Foredrag

Foredrag

Anmeldelser

Anmeldelser

Støt projektet

Hjælp med at holde denne side gratis

Alle donationer
- store som små -
bliver modtaget med samme taknemlighed